Annons
Nyheter

Bengt vill rädda kulturhus

Nyheter • Publicerad 19 januari 2006

Före jul beviljade byggnadsnämnden rivningslov för den gamla villan som inrymt krogen Hemma Hos. Fastigheten köptes av exploatören Gert-Ove Petersson som tänker bygga tio radhus på tomten.Men går allt enligt planerna kommer villan från badortsepoken att flyttas till en annan tomt i staden där den ska renoveras och användas för rumsuthyrning.

Bakom det här projektet står Bengt Nilsson i Borghom, till vardags snickare och som tillsammans med familjen äger sommarpensionatet Krutan och Krutbodens café på Tullgatan.

Annons

– Jag har alltid tyckt att det är synd att riva gamla fina hus, och när jag läste om rivningstillståndet började jag fundera på om det var möjligt att flytta huset till vår fastighet, säger Bengt.

Deras tomt upptar ett fjärdedels kvarter och det befintliga huset står i hörnet av Tullgatan och Norra Långgatan, vilket betyder att det finns gott om plats i den gamla välbevarade trädgården.

– Jag har satt ut pinnar som visar byggnadens yta. Några fruktträd måste offras, men det blir fortfarande mycket kvar av trädgården, säger Bengt som härom dagen begärde ett förhandsbesked om flyttningen.

– Jag vill dock betona att alla pusselbitar ännu inte har fallit på plats. Blir det godkänt i byggnadsnämnden måste jag snabbt få tag i någon som kan göra grunden. Den kille jag kontaktat för husflytten måste göra jobbet innan utgången av mars.

– Men går allt vägen räknar vi med att ha rumsuthyrning i husets övervåning redan till sommaren.

Bengt påpekar vidare att det här projektet kommer att ta sin tid och att huset inte kan visa upp sig i fullständigt originalskick från början.

– Den ursprungliga verandan vid entrén tänker jag återställa efter den gamla ritningen, men när det gäller huset i övrigt får det bli en bit i taget.

När rivningstillståndet diskuterades i byggnadsnämnden var meningarna delade, men en majoritet gav klartecken med motiveringen att huset med tiden blivit så förvanskat genom flera utbyggnader av verandor och terrasser.

Även bland allmänheten har det funnits personer som menat att huset borde bevaras, vilket bland annat avspeglat sig insändare i Ölandsbladet.

Så lyckas Bengt Nilsson med sitt ”återanvändningsprojekt” är det ju en riktig kulturgärning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons