Annons
Nyheter

Belysning skall skapa trygghet

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

KÖPINGSVIK

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Borgholm har uppdragit till Borgholm Energi AB att ta fram ett kostnadsförslag för permanent belysning längs strandpromenaden mellan Sinus och Klinta bodar. Och dessutom en tillfällig belysning på ”Smedjeängen” under midsommarhelgen.

Annons

Bakgrunden till det beslutet är en hemställan Polismyndigheten gjort inom ramen för projektet ”Ett tryggt och brottsfritt Öland sommaren 2008.” Det lokala brottsförebyggnade rådet i kommunen arbetar med projektet tillsammmans med poliskommissarie Leif Larsson i Kalmar och arbetsgruppen har efter studier på platsen och intervjuer med med personer som känner till förhållandena vid ”skarpt läge” konstaterat att vid främst midsommar, men även andra tider under sommaren, är strandpromenaden mycket frekvent använd men saknar helt belysning. Det medför stora risker för brottslighet.

BRÅ OCH POLISEN

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och polismyndigheten ser det som mycket angeläget att en belysning finns på plats då området börjar användas mer frekvent, skriver arbetsgruppen som gör följande bedömning av hot och risker:

* Risk föreligger för skador för den som promenerar i mörker.

* Risk för brottslighet under frekvent sommartid riktad mot person.

* Arbetsmiljörisker för polismän som tvingas ingripa i mörker.

En belysning av strandpromenaden är för övrigt en positiv sak, både när det gäller tillgänglighet och trivsel.

BÖRJAR LJUSNA

Ölandsbladet skrev i höstas om en annan belysning, som dock dragit ut på tiden. Det handlar om promenadstigen genom Slottskogen och Garderobstrappan upp till Borgholms Slott. Borgholms kommun gjorde härom året an framställan om belysningen, men det är flera parter som velat ha med ett ord i laget: Länsstyrelsen, Statens Fastighetsverk och slottsarkitekt Erik Wikerstål.

Men nu börjar det se ljust ut. I torsdags höll parterna till ett möte där man kom överens om att Erik Wikerstål ska ta fram lämpliga armaturer till belysningen för såväl Slottsskogen som parkeringen vid slottet. I Garderobstrappan blir det en annan typ av belysning som riktas mot trappstegen. Och förhoppningsvis ska allt vara klart till sommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons