Annons
Nyheter

Beijershamnsområdet utökas

Nyheter • Publicerad 13 december 2007

VICKLEBY

Naturreservatet Beijershamn utökas med 136,1 hektar. Det har länsstyrelsen beslutat. Men detta kommer att överklagas.

Annons

– Vi är emot utvidgning, det finns så mycket naturreservat på Öland ändå, säger Robert Stavnås, ordförande för Ölands Windsurfing Club (ÖWC).

Området utgörs av naturreservaten Beijershamn och Svanholmarna. Länsstyrelsen har under flera år föreslagit att utvidga Beijershamns naturreservat, ett arbete som dragit ut på tiden eftersom många inblandade ställt sig emot en sådan förändring. Bland annat ÖWC.

– Det finns så mycket naturliv och de säger att fågelbeståndet ökat i Beijershamn. Och vi har aldrig upplevt att fåglarna störts av oss, säger Robert Stavnås.

OMRÅDET HAR KRYMPT

Oron har tidigare varit stor över att vindsurfarnas område ska krympa, men enligt länsstyrelsens senaste beslut har delar av vattenområdet lämnats utanför naturreservatets nya gränser. Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadschef Mats Lindahl menar att länsstyrelsen verkar ha lyssnat till de olika intressenternas åsikter.

– De har åtminstone krympt området sedan förra förslaget, men vi anser fortfarande att det område som funnits hittills är tillräckligt.

Nu kommer både ÖWC:s styrelse och Miljö- och byggnadsnämnden gå igenom det nya beslutet. De har nu tre veckor på sig att fatta beslut om överklagan.

– Vi kommer att göra en skrivelse, det måste gå att umgås både natur och människor, säger Robert Stavnås.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons