Annons
Nyheter

Barnomsorgen – ett hett ämne

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

En grupp som då tenderar att falla i skymundan är dagbarnvårdarna. Här går 115 av kommunens barn och populäraste området är Gårdby.

Annons

– Barnen står i kö till oss, säger Gun Adolfsson, en av Gårdbys fyra dagbarnvårdare.

Mörbylånga kommun har 20 dagbarnvårdare. Hälften av dessa finns i Färjestaden, men högst tryck på platser är det i Gårdby.

– Det finns en stark tradition på östra sidan, säger kommunens skolchef Ann Willsund.

Platserna är fyllda hos Gårdbys fyra dagbarnvårdare och även i Algutsrum och Mörbylånga.

LUGNARE MILJÖ

Barnomsorgen i Mörbylånga kommun innefattar idag 625 barn. När föräldrar söker barnomsorgsplats erbjuds de alltid dagbarnvårdare. Ann Willsund tror att den mindre, lugnare och mer hemlika miljön gör att vissa föräldrar föredrar dagbarnvårdare framför förskola.

– Vi är stolta och nöjda över verksamheten. Dagbarnvårdarna känns som ett stort plus i kommunen och jag tycker att de håller hög kvalitet, säger Ann Willsund.

ANTALET MINSKAR

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att antalet dagbarnvårdare minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet. Mörbylånga kommun är inget undantag. De senaste tre åren har nära 15 dagbarnvårdare försvunnit, de flesta i Färjestaden. Och Ann Willsund ser en trend i att kommunens nyinflyttade invånare väljer förskola framför dagbarnvårdare.

– Det märks att fler vill till förskola. Jag tror det beror på att där finns en läroplan och lärande från tidig ålder anses viktigare idag.

Annons

KOMPISAR VIKTIGA

Inom kommunens barnomsorg är de flesta barnen mellan ett och fem år. Ann Willsund ser att föräldrarnas intresse av att flytta barnen från dagbarnvårdare till förskola ökar i takt med barnets ålder.

– Jag kan tänka mig att en bidragande orsak är att föräldrarna vill att barnen ska få fler kompisar. En större grupp blir viktigare inför förskoleklass. Men jag vet att dagbarnvårdare arrangerar gemensamma träffar så att även de barnen lär känna andra.

Är dagbarnvårdare på väg att försvinna från kommunen?

– Det tror jag inte, så ser det inte ut just nu. Det är föräldrarnas behov som styr och så länge de vill ha sina barn hos dagbarnvårdare så finns de kvar.

MALIN MARKLUND

Barnomsorgen i Mörbylånga kommuninnefattar idag 625 barn. 510 av dessa går i förskola och resten hos dagbarnvårdare.

Förskolor/Dagbarnvårdare:Glömminge 1/0, Algutsrum 1/3, Gårdby 1/4, Torslunda 1/1, Färjestaden 4/10, Mörbylånga 1/1, Alby 1/0, Degerhamn 1/1. Totalt: 11/20

Läs meri lördagens pappersutgåva av Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons