Annons
Nyheter

Bara Mörbylånga ökar

Nyheter • Publicerad 9 maj 2011

FÄRJESTADEN

Mörbylånga är den enda kommun i länet som ökar invånarantalet i SCB:s senaste mätning. Den 31 mars registrerades 14 046 medborgare i kommunen, vilket placerar Mörbylånga mitt på länslistans 12 kommuner.

Annons

Strax före senaste årsskiftet, den 31 november, kunde Ölandsbladet rapportera att Mörbylånga kommun sprängt 14 000-vallen. Statistiska centralbyrån meddelade att kommunens invånarantal just då uppgick till 14 004 personer.

Ölandsbladet frågade i sammanhanget om kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) trodde på en fortsatt expansion. En fråga som han otvetydigt kunde svara ja på. Tecknen var tydliga, inte minst alla förfrågningar efter bostäder och byggbara tomter. Uppenbarligen kunde ha tyda tecknen rätt. SCB:s senaste siffror, från den 31 mars i år, visar att kommunen ökat sitt invånarantal till 14 046 personer.

ENBART MÖRBYLÅNGA

Enligt SCB:s statistik är det en ökning med 25 personer sedan den senaste ”mellanmätningen” , men från vårt rapporterade datum är ökningen förstås hela 42 personer.

Ser man till statistiken under en längre period, har kommunen från 1970 (9 989 invånare) ökat sitt invånarantal med nästan en hel kommun –  exempelvis har Högsby  5 769 invånare. (Under samma period har Borgholm ökat sitt invånarantal med 230 personer).

Det uppseendeväckande med den senaste mätningen är inte enbart att Mörbylånga fortsätter sin expansion med raketfart, utan att kommunen faktiskt är länets enda kommun som ökar sitt invånarantal. Samtliga kommuner i Kalmar län, utom just Mörbylånga, krymper.

EN MILJARD

– Det är förstås positivt för oss, säger Kent Ingvarsson.

– Vår skattekraft har ökat och prognoserna för året blivit betydligt bättre bara på en månad.

I kronor och ören betyder det att det tillkämpade överskottet på lite cirka 900 000 kronor för 2011 års bokslut, förmodligen landar på ett inte lika fullt tillkämpat överskott på drygt fem miljoner kronor.

Annons

– Den ökade skattekraften gör också att vi kan stärka vår egenfinansiering.

Och det kan kanske behövas.

Under den senaste tioårs-perioden har Mörbylånga kommun investerat för cirka en miljard kronor, varav 40 procent är lånefinansierat.

– Och med tanke på att vi har en kravlista på 600 - 700 miljoner, är det förstås glädjande att vi ökar vår skattekraft.

SIM- OCH SPORTHALLAR

Men det är just detta med kravlistor, som kan grumla glädjebägaren – åtminstone en smula. Med inflyttning kommer givetvis, oftast fullt berättigade, krav på kommunal service som exempelvis barnomsorg, skolor, fritidsgårdar, sporthallar med mera.

– Jo, det är vi förstås medvetna om. Men vi måste prioritera vård och skola.

• Så nya bibliotek och evenemangshallar får vänta?

– Det kan inte ligga överst i prioriteringshögen.

Något som däremot ligger högt upp i högen är tankar på att bygga så kallade senior- och trygghetsboenden.

Annons

– Det finns många äldre som funderar på att flytta från den egna villan. Vi har fått klara indikationer på att det är så. Och då frigörs boenden för de som tänker sig att flytta till kommunen.

Men fokus ligger inte enbart på kategorin 50 - eller 60+.

– Nej, vi måste skaka fram bostäder för unga som bor i kommunen. Och Mörbylånga Bostadsbolag planerar just för detta längs Storgatan i Färjestaden (området vid före detta Preem-macken, red.).

• Och därefter blir det sim- sporthallar...

– Jo, det finns säkert önskemål om det. Men så har vi VA-problemet i de perifera delarna av kommunen som måste lösas per omgående och...

– Men visst, det känns det bra att befinna sig i en expansiv kommun.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons