Annons
Nyheter

Bakslag för nya Sörens Bröd som stoppas av kommunen

Nyheter • Publicerad 16 november 2006

BORGHOLM

Nya Sörens Bröd reste sig som Fågel Fenix ur askan – för att störtdyka bara några dagar senare, efter att ha fått påhälsning av kommunens livsmedelsinspektör.

Annons

I måndags blev det klart att örebroaren Bengt Reinius, Front Line Fastigheter AB, skulle överta anrika Sörens Bröd tillsammans med räpplingeparet Peo och Catharina Johansson.

Anställningsavtal skrevs med nio personer och det städades och fejades inför nyöppningen. Men så kom bakslaget i form av en, enligt Bengt Reinius, övernitisk livsmedelsinspektör från kommunen.

– Allt är kliniskt rent, och så kommer det en liten sprätt och säger att det inte duger, utan att vi måste ta dit Anticimex, säger Bengt Reinius.

Minst sagt upprörd kontaktade de nya ägarna kommunchef Lars Frick och undrade vad det var fråga om. Enligt Reinius lovade Frick att försöka tala med inspektören, men han ringde snart tillbaka och konstaterade att det ingenting gick att göra.

”JAG ÄR FÖRBANNAD”

– Jag är rätt förbannad. Kommunen har vädjat att jag skulle driva Sörens vidare och så säger de plötsligt nej. Vad är det helt plötsligt som är så farligt i lokalerna? undrar Reinius.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, som också kontaktades, påpekar att vare sig hon eller kommunchefen har rätt att blanda sig i livsmedelsinspektörens arbete, och heller inte gjort det.

– Bestämmelserna gäller ju lika för alla som hanterar livsmedel, och varje gång en ny verksamhet startar ska livsmedelstillståndet prövas.

Dessutom fanns det påpekande på lokalerna redan 2004, men då fick Sörens Bröd dispens eftersom de hade tänkt att flytta sin verksamhet till andra lokaler i Borgholm.

SVÅRT BESLUT ATT TA

Annons

– Det var inget lätt beslut för livsmedelsinspektören. Hade de (nya ägarna) inte haft så bråttom att sätta i gång igen hade det inte behövt bli så här. Även konkursförvaltaren måste ha någon form av ansvar. Det kan ju inte vara första gången han hanterar en sådan här sak, tycker Lisbeth Lennartsson.

Hon säger sig gjort allt hon kunnat för att det skulle gå vägen och hyser den djupaste sympati för Sörens personal.

– Jag förstår att de måste vara förtvivlade. Först konkursen, så tänds hoppet, sedan kastas de rätt ut i arbetslösheten.

Trots det är Bengt Reinius spontana reaktion att strunta i alltihop.

TJÄNAR PÅ ATT SÄLJA

– Kan vi inte gå i gång nu så skiter vi i det. Vi tjänar mer på att sälja ut än att trilskas, medger Reinius, som fick ta över rörelsen för 500 000 kronor – samma summa som de förra ägarna nekades låna av banken.

Till skillnad från personalen, lär Bengt Reinius landa på fötterna. Det ligger mycket pengar i inventarierna. Enbart lastbilarna, vilka han redan säger sig ha spekulanter på, är värda omkring 400 000 kronor. Och fastigheterna, som han kom över för två miljoner i samband med köpet av Sörens Bröd, lär bara ”jäsa” i värde.

FOTNOT: I morgon (fredag) håller företagsledningen möte med personalen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons