Annons
Nyheter

Bäddat för en skolkompromiss

Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

ÖLAND

Runsten-alternativet framstår som allt hetare i skoldebatten i Borgholm.

Annons

– Det finns stöd i centergruppen för satsning på Runstens skola, klargör kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och applåderas från östra sidan.

Det stora oppositionspartiet i Borgholm, socialdemokraterna, har sagt sitt i skolfrågan genom förslaget att halvera, men samtidigt behålla, alla småskolor på landsbygden förutom den i Bredsättra. Även center-styret är inne på samma linje och har också ett ess i rockärmen.

– Processen angående alternativet att satsa på en av skolorna på östra sidan inte färdig, vad den slutar i vet vi inte, förklarade centerns Sven-Göthe Lidheim i förra veckan i en intervju med Ölandsbladet.

Detta alternativ, som ska lanseras på ett borgerligt gruppmöte i slutet av denna månad, är fokusering på Runstens skola, byggd 1949 och med stort renoveringsbehov.

ACCEPTENS

– Tanken är en ny förskoleavdelning i Gärdslösa och renovering och ombyggnation av Runstens skola. Två-tre klassrum ytterligare betyder inte så mycket kostnadsmässigt, resonerar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Runsten-alternativet innebär att skolan i Bredsättra stängs, Gärdslösa skola blir skolan för de små till och med årskurs 2 och Runstens skola, efter ett okänt antal investerade miljoner kronor, reser sig från nedläggningsfruktan till utvalt centrum för skolverksamheten på östra sidan – dagens organisation förblir och expanderar.

– Runstens skola har de största utvecklingsmöjligheterna och som jag uppfattar det finns det en större acceptens hos Gärdslösa-föräldrarna för att deras barn bussas till Runsten istället för Rälla och Köping. Jag känner också att det finns stöd i centergruppen för satsning på Runsten, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, och hittar flera faktorer som talar mot bussning från öst till väst:

– Dels är det usla vägar, dels ser kommunen Rälla som ett stort inflyttningsområde och då måste det finnas plats på Rälla skola.

SJÄLVKLART

Annons

Därmed verkar den upphaussade skoldebatten sluta i en inte helt oväntad och klassisk politisk kompromiss där en bred majoritet kan samlas runt ett förslag: Böda kvar i nuvarande halverade form, Södviks skola följer Böda-exemplet, stängning av Bredsättra skola, förändrad verksamhet på Gärdslösa skola med bussning av mellanstadiebarn till Runstens skola dit kommunen koncentrerar skolverksamheten på östra sidan. Från Runsten applåderas de nya tankegångarna från kommunledningen.

– Det ligger precis i vår linje och är egentligen ganska självklart, att skicka ungarna till Rälla på de här usla vägarna finns inte, det alternativet talar vi icke i, ryter Gunbritt Nyborg, eldsjäl och välkänd opinionsbildare i Runsten med omnejd.

För den skull är rivjärnet från östra sidan inte nöjd med tingens ordning. Timmarna innan stormötet i Rungården med den politiska kommunledningen (mer om det mötet i torsdagens tidning) är hon allmänt missbelåten med utvecklingen på orten.

– Det finns inga villatomter, det är lång kö till bostadsrätter och hyresbostäder, det här med skolan, distriktsköterskemottagningen har lagt ner, en busslinje har dragits in, de usla vägarna. Vi finner det bekymmersamt, det sker en avlövning av den här sidan av kommunen och vill veta vad politikerna tycker och tänker i frågan. De kan inte styra allt, men måste ha en framtidsvision.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons