Annons
Nyheter

Babyboom på djurparken

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

FÄRJESTADEN

I torsdags kväll föddes det andra fölet i juli av lamadjuret Guanaco på Ölands djurpark. –Det är väldigt ovanligt att det kommer två stycken i samma flock på så kort tid, säger Jörgen Torstensson, djurskötare. Och det är inte de enda nya tillskotten.

Annons

Det är strax före öppning och djurparken är ännu tom på folk. Jörgen Torstensson var själv med och drog ut fölet när det föddes i tio över nio i kvällen innan, i torsdags. När Ölandsbladet besöker djurparken är fölet alltså mindre än ett dygn gammalt. Det ligger och vilar tillsammans med sin mamma och det andra unga fölet, som föddes den 3 juli. De håller sig på ”behörigt avstånd“ från resten av flocken.

–Mamman släpper inte in några andra från flocken nära ungarna, säger Jörgen Torstensson.

Guanacon är ett vilt lamadjur som lever i Sydamerika, och som är väldigt likt den ”vanliga“ laman. –Spottar, det gör de, säger Jörgen Torstensson. Och det är inte bara de som har fått ungar.

–Vi har haft en fruktansvärd babyboom, säger Jörgen Torstensson.

PANDALEMUR OCH KAMEL

Den 10 juni föddes en pandalemur, en kraftigt utrotningshotad primat från Madagaskar. Senast djurparken fick en sådan var för två år sedan. Den lilla ungen, som bara är någon decimeter stor, är inte alls blyg och klättrar gärna fram och hälsar. Särskilt intresserad var den och dess släktingar av Ölandsbladets kamerautrustning. Enligt Jörgen Torstensson är det för att de umgås mycket med djuren som de har blivit så sociala.

Den 25 april föddes även ett kamelföl, vilket blev en dramatisk händelse. De första dagarna vägrade modern att dia sin unge, och djurparken var därför tvungna att köpa råmjölk av en lokal bonde för att mata ungen för hand. Jörgen Petterson beskriver det som kritiska dygn, och säger att det är väldigt ovanligt att man klarar av att föda upp kameler utan att modern ger mjölk

– Så vi var väldigt glada och stolta att vi klarade det, säger han. Om han själv får gissa så har även en förklaring bakom babyboomen.

– Jag tror att det är för att djuren har trivts, säger han.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons