Annons
Nyheter

Avhandling löser algproblem?

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

KALMAR

I början av februari lägger Johannes Hagström från Ängelholm fram sin doktorsavhandling vid Högskolan i Kalmar. Håller hans teorier kan plågan med blommande alger snart vara ett minne blott.

Annons

Fate of marine algal toxins in presence of bacteria and mussel or copepod faecal matterär namnet på avhandlingen, vars rön skall hjälpa oss att bli av med algplågan. Johannes Hagström har kommit fram till att bakterier är en viktig del av lösningen på det ökande problemet med algblomningarna.

Han har undersökt vad som händer med algens gift under blomningen och därefter samt om det är möjligt att reducera blomningstiden. Inte minst det sistnämnda är nog något som turistnäringen skulle vara mycket intresserad av, och faktum är att Johannes faktiskt ser ut att ha hittat en lösning.

– Om man plockar bakterier från områden där det ofta sker algblomning, det vill säga ökar koncentrationen, så reduceras tiden, berättar Johannes, som tror att metoden kan börja tillämpas redan inom de närmaste åren.

NYTTIG LERVÄLLING

Som ett sidoprojekt har han även experimenterat med lera, vilken han blandat med havsvatten och då fått fram en tunn lervälling som visat sig mycket effektiv i kampen mot fiskdödande alger.

– Bakterierna, som gillar alggifterna, äter helt enkelt upp dem.

I praktiken går det till så att den drabbade vattenytan sprejas med blandningen, som bokstavligt talat går till botten med problemet. Under laboratorieförsöken sjönk mer än 90 procent av cellerna till bottnen.

Det kan låta farligt att släppa ut en massa bakterier i havet, men de finns redan där naturligt. Man skyndar alltså bara på processen genom att tillföra flera. Exakt vilka bakterier det rör sig om vet Johannes dock inte ännu.

– De är inte identifierade, men vi vet att de finns därute, säger han och berättar att motsvarande metod redan har använts för att bekämpa oljeutsläpp.

KOSTSAMT PROBLEM

Annons

Blommande alger om sommaren är onekligen ett stort problem för badande turister och därmed för turistnäringen, men fiskdödande alger är globalt sett ännu allvarligare för fiskerinäringen.

– Vi har egentligen tur här i Östersjön, att våra alger trots allt är så snälla. Bara i Texas dras man med förluster på över sex miljoner dollar årligen. Leran kan rädda åtminstone fem miljoner, säger professor Edna Graneli, som varit Johannes handledare under de fyra år han hållit på med avhandlingen.

JAN L LINDGREN

Fotnot:Disputationen kommer att äga rum fredagen den 3 februari.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons