Annons
Nyheter

Även aktievinst ska beskattas: Åtalad lurades av en broschyr?

Nyheter • Publicerad 12 mars 2008

SÖDRA ÖLAND

En 70-årig man från södra Öland åtalas för grovt skattebrott. Enligt åklagaren ska mannen ha undanhållit över 700 000 kronor från Skatteverket. Den åtalade hävdar sig dock blivit förledd av Skatteverkets broschyr.

Annons

– Brotten är att betrakta som grova eftersom det rör mycket betydande belopp, skriver åklagaren Louise Hinsegård i sitt åtal.

Upptäckten gjordes i samband med en stickprovskontroll. 70-åringen medger de faktiska omständigheterna, men åberopar oerfarenhet och ålder som orsak.

– Jag har inte varit ekonomiskt aktiv på något sätt och oaktat att det skett köp och försäljningar i mitt namn så har det varit andra som skött dessa åt mig, skriver 70-åringen i ett yttrande.

”FÖRLEDD AV SKATTEVERKET”

– Banken hade mycket långgående befogenheter och mitt engagemang bestod mest i att ge allmänna riktlinjer om risknivå och riskspridning, hävdar han vidare.

70-åringen säger sig blivit förledd av Skatteverkets broschyr ”Försäljning av aktier”. Åklagare Louise Hinsegård anser emellertid sig ha bevis för att mannen haft uppsåt att undanhålla sina aktievinster i sina deklarationer för åren 2002 och 2003.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons