Annons
Nyheter

Att vinna är ju inte allt

Nyheter • Publicerad 9 februari 2007

KALMAR/KÖPINGSVIK

Det blev ingen seger för Köpings skola i semifinalen av Vi i femman, men att vinna är ju inte allt, och bättre förlorare får man leta efter.

Annons

Motståndarna från Blankaholms skola 5a stötte på patrull före tävlingen. Henning Håkansson blev magsjuk och fick inta ryggläge längst bak i publiken. Istället tog Simon Nielsen plats bredvid Jessica Olofsson och Evelyn Einebrant. Vilket inte blev något nerköp.

Efter de första sex omgångarna var ställningen oavgjord, 3–3. Detta sedan båda skolorna exempelvis haft vetskap om att frukost på engelska heter breakfast, men ingen av dem haft koll på att Carl von Linné föddes för 300 år sedan.

MUSIKFILM

Under snabbfrågorna kom sedan det egentliga avgörandet. Blankaholm svarade rätt på de första tre frågorna och drog ifrån till 3–6, som skulle bli 3–8 innan det var dags för det sista momentet, stegen. Västervikseleverna kunde lugnt välja en-poängsnivån på temat film med musik medan ölänningarna tvingades ta sig an fem poäng för att ha en chans att hämta upp.

Blankaholm svarade korrekt ”Lejonkungen” på frågan ”I vilken musikfilm hörde vi första gången låten Hakuna Matata?”, medan Köping inte mäktade med ”Lady Marmalade är en av massor av kända melodier som förekom i en musikalfilm från 2001 som utspelar sig i Paris för hundra år sedan. Namnet på filmen betyder Röda kvarn på svenska. Vad heter filmen?”. Svaret skulle vara ”Moulin Rouge”.

”JÄTTEDUKTIGA”

Jubel i Blankaholmsklacken givetvis, men Köpingpubliken visade inga sura miner. De tävlande Oscar Mörhammar, Camilla Johanik och Anna Törnqvist fnissade mest efter nederlaget, kanske för att spänningen äntligen släppte efter tävlingens slut. Deras klasskamrater var snabbt framme och berömde dem.

– Ni var jätteduktiga, tröstade Josefine Streijffert.

Klassföreståndaren Sara Palm var också stolt över sina adepter.

– Det är en bedrift bara att vi tagit oss så här långt, det är ju hela klassens förtjänst, säger hon och lovar firande under fredagen.

Annons

Om inte annat för att eleverna visade prov på att vara osedvanligt goda förlorare.

– Ja, det är värt att premiera, ler Sara.

De tävlande fick diplom och pins som ett minne av Vi i femman-äventyret.

Hur känns det nu?

– Det känns bra att ha varit med, men tråkigt att vi förlorade, konstaterar Anna Törnqvist.

Vad har ni för tips till nästa års tävlande?

– Svara rätt, säger Oscar Mörhammar med ett brett leende.

– Kolla mycket på TV och läsa tidningar, tillägger Camilla Johanik.

Det tog Köpings skola 5b ända till länssemifinal. I finalen blir det västerviksderby mellan Blankaholm och Marieborgsskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons