Annons
Nyheter

Att öppna Alungården – ekonomiskt vansinne eller besparing?

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Behövs äldreboendet Alungården i Degerhamn?

– Nej, säger en enig socialnämnd. Vi skjuter på ett eventuellt beslut att öppna Alungården till åtminstone 2010.

Annons

– Självklart behövs Alungården, säger en majoritet i kommunstyrelsen bestående av vänsterblocket och centern som vill öppna äldreboendet så fort som möjligt, trots att det finns lediga platser och att socialförvaltningen måste betala en miljon i hyra för dessa tomma platser.

– Ska vi öppna Alungården måste vi stänga något annat, exempelvis Villa Viktoria i Mörbylånga eller en avdelning på Äppelvägen, påpekade kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) vid det senaste kommunstyrelsemötet där en majoritet (6 - 5) bestående av socialdemokrater, vänstern och centern, trumfade igenom ett nyöppnande av Alungården.

En helt enig socialnämnd, alltså inklusive socialdemokrater och centerrepresentanter, hade veckan dessförinnan beslutat att inte öppna Alungården varken i år eller 2009. Möjligen 2010, men inte ens det var helt säkert.

– Det är obehövligt, vi har platser så det räcker, hävdade bland andra ordföranden Claes Brolinson.

– Dessutom blir det alldeles för dyrt per plats. Vi kan inte satsa miljontals kronor av några grumliga regionalpolitiska skäl. Enbart driften skulle belöpa sig till en miljon per individ och år.

Claes Brolinson sade sig också var helt beredd att ta en eventuell svekdebatt.

FRAMKANT

Efter kommunstyrelsens beslut om att ta upp ärendet igen och öppna Alungården nästa år, har reaktionen från några av socialnämndens ledamöter präglats av allt från mild förvåning till misstroende.

– Jag tror att lokala politiker från de södra delarna av kommunen försöker hävda att äldre som bor nere i Degerhamnstrakten kan välja att bo på Alungården när de väl behöver en plats. Men så är det inte, säger Claes Brolinson med eftertryck.

– Även om Alungården skulle öppnas är det inte alls säkert att den som vill kan få en plats just där.

Annons

– Dessutom är det fortfarande vansinne att öppna Alungården när vi har 19 tomma platser idag. Och detta bortsett från att inte en enda person har begärt särskilt boende under årets första fem månader. Inte en enda.

• Vilka är de tomma platserna?

– Vi har för ögonblicket fyra lägenheter på Alunvägen, sex platser på Rönningegården, fyra servicelägenheter i Mörbylånga och fem i Färjestaden.

– Det vore alltså ekonomiskt vansinne att öppna Alungården under dessa omständigheter.

MÖNSTERANLÄGGNING

Birgitta Roskvist (s), ledamot av kommunstyrelsen och boende i Degerhamn, är av en helt annan mening.

– Självklart ska vi öppna Alungården så fort som möjligt. Vi hade ett möte här i Degerhamn för en tid sedan om Alungården. Det kom nästan 130 personer.

– Vi vill ha ett äldreboende här i södern.

Att det finns flera tomma platser tycker Birgitta Roskvist inte är särskilt viktigt i sammanhanget.

– Nej, det håller inte. Vi måste ligga i framkant och alltid ha platser att erbjuda. Det ska inte vara så att vi i efterhand måste skynda på med att skapa platser för äldreboende.

Annons

• Och om kommunen måste stänga ett annat boende just för att öppna Alungården?

– Det tror jag inte på. Allt som rör äldrevård, exempelvis hemtjänsten, ökar hela tiden.

Att det blir våldsamt ökande kostnader med ett relativt litet äldreboende som Alungården skulle bli med sina projekterade åtta platser, går hon inte heller med på.

– Hur mycket lägger vi inte på vikarier. Det blir mycket bättre med en fast arbetsstyrka på en plats. Alungården kommer att bli en integrerad mönsteranläggning, hävdar Birgitta Roskvist.

– Vi får allt samlat på ett ställe, hemtjänst, distriktssköterska, dagverksamhet – ja, allt. Det kommer att bli mycket bra.

VANSINNE

Birigitta Roskvist är dock medveten om att ett nyöppnat Alungården inte nödvändigtvis innebär att alla som skulle vilja få plats där verkligen skulle få det.

– Nej, det förstår jag också. Och jag kräver inte heller att det ska finnas äldreboenden med 40 platser i varenda by.

– Men jag, och många med mig, vill ha detta mindre alternativ, säger hon och hävdar bestämt, och tvärtemot exempelvis Kent Ingvarsson och Claes Brolinson, att det blir en besparing.

– Det är ett ypperligt sätt att spara pengar. Vi som jobbar inom äldrevården (Birgitta Roskvist är verksam inom hemtjänsten, red.) slipper åka fram och tillbaka. Och vikariekostnaderna blir mindre.

Annons

Fullmäktige kommer att ta beslut vid sitt kommande juni-sammanträde. Tills dess ser Birgitta Roskvist gärna att så många politiker som möjligt tar sig tid att besöka Alungården.

– Det är mycket bättre att vara på plats och bilda sig en uppfattning om läget. Man ser allting så mycket klarare då.

– Så min uppmaning är till alla politiker är: besök Alungården.

Såväl ordföranden i socialnämnden, Claes Brolinson, som kommunalrådet Kent Ingvarsson, har förstås redan varit på Alungården. Det hindrar förstås inte att de besöker anläggningen en gång till. Men idag lyder fortfarande de gemensamma tongångarna från deras håll:

– Att öppna Alungården är komplett ekonomiskt vansinne...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons