Annons
Nyheter

Arctic Sea kan ha fraktat material till kemiska vapen

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

ÖLAND

Mystiken kring fartyget Arctic Sea tätnar.

Annons

Två finska forskare lanserar teorin att fartyget kapades för att frakta ”tvivelaktigt råmaterial” till Mellanöstern, material för biologiska eller kemiska vapen.

Arctic Sea lämnade Jakobstad i Finland den 23 juli 2009, lastad med timmer till ett värde av drygt elva miljoner kronor och med destination Algeriet.

Natten därpå kapades fartyget mellan Öland och Gotland för att sedan försvinna.

På order från Rysslands president Dmitrij Medvedev sattes ryska krigsfartyg in i sökandet efter Arctic Sea. Den 17 augusti hittades det kapade fartyget utanför ögruppen Kap Verde i Atlanten för att bordas av den ryska flottan.

FÄNGELSE

Enligt rysk media hade kaparna tvingat fartyget mot Afrika med avstängd navigationsutrustning.

– Dessa individer bordade Arctic Sea och krävde, med vapenhot, att besättningen skulle följa alla deras order utan invändningar, sade försvarsminister Anatolij Serdjukov enligt ryska nyhetsbyråer.

Uppgifter gjorde gällande att kaparna krävt en lösensumma motsvarande timmerlastens värde. Flera personer ombord på fartyget greps och i mars förra året dömdes sex män till långa fängelsestraff, mellan sju och tolv år, i Ryssland.

Nu kommer en ny teori om bakgrunden till kapningen. Enligt en artikel i finska Hufvudstadsbladet tror de finska forskarna Pekka Visuri och Timo Hellenberg att kaparna lastade skeppet med råmaterial som hade sitt ursprung i Kaliningrad. Materialet, benämnt som tvivelaktigt, ska ha varit antingen kemiskt, biologiskt, radiologiskt eller kärntekniskt.

BEIRUT

Annons

Forskarna, som inom kort kommer ut med en bok om den uppmärksammade kapningen, tror att fartyget sedan skulle till Mellanöstern.

Arctic Sea ägs av ett finskt rederi och hade rysk besättning för att då segla under maltesisk flagg.

Fartygets position vid kapningen ska ha varit nordost om Ölands norra udde.

I dag ligger Arctic Sea för ankar i Beirut och under Barbados flagga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons