Annons
Nyheter

Ann-Sofie tävlade i måleri

Nyheter • Publicerad 14 april 2006

Ann-Sofie Stigeborn har varit och tävlat i yrkesmåleri-DM i Kristianstad. Med 0,5 poäng fick hon se sig slagen av årets vinnare.– Det var jättekul att vara med och om vinnaren inte kan åka till SM i Göteborg, får jag åka istället, berättar Ann-Sofie.

Det var Ann-Sofies lärare från yrkesskolan som frågade om hon ville vara med i DM och det ville hon så klart. Alla lärlingar födda 1985 och senare får delta i tävlingen som är spridd över tre dagar.

Annons

– Det var jättekul. Först kvällen innan började jag tänka och bli lite nervös, hur ska det gå, men när tävlingen väl började var det bara att köra på, berättar Ann-Sofie.

Tävlingen gick till så att varje deltagare fick sig tilldelad ett rum, där man skulle göra olika moment på varje vägg. Tävlingsmomenten var följande: Fri dekorationsmålning, Tapetsering, Färgnyansering, Målning av snickerier och vägg samt Design och schablonering.

Om dekorationsväggen säger Ann-Sofie följande:

– Jag valde att måla stora vita kallor, blomman du vet.

Vägg nummer två skulle man tapetsera med en tapet i lila och silver. På den tredje väggen skulle man göra schablonering.

– Man använder till exempel en stor ”plastlinjal” och i den är olika tryck utskuret. Man tar ”plastlinjalen” och målar över den så att trycken kommer på väggen och så kan man göra till exempel en bård på en vägg.

Ett moment var att bredspackla en dörr och dess fogar. På den fjärde väggen skulle man göra något som harmoniserade med de andra väggarna.

Efter cirka 17 tävlingstimmar fördelade över tre dagar, dröjde resultatet ytterligare.

– Vi skulle träffas klockan halv fyra, men de var inte klara. Till slut fick vi veta att en tjej från Växjö vann med 0,5 poäng mer än mig. Det var jättenära att jag vann, säger Ann-Sofie.

Vinnaren går nu vidare till Yrkes-SM som hålls 18-20 maj på Svenska Mässan i Göteborg, där hon får möta landets övriga sju distriktsmästare i måleri. Där koras svenska mästare i såväl Måleri som i ett 30-tal andra VM-grenar inom industri, hantverk, service och tjänster.

Annons

Ann-Sofie tycker det är bra med sådana här tävlingar. Det för fram yrket till allmänheten och framför allt till ungdomarna som ska välja yrkesutbildning på gymnasiet.

Ann-Sofie Stigeborn blev klar med sin treåriga måleriutbildning förra våren. Hon fick direkt arbete på Georg Andersson Måleri.

– Jag hade även min praktik här första terminen sista året, berättar Ann-Sofie.

Förutom Ann-Sofie fanns det tre tjejer i klassen som utbildade sig till målare.

Ann-Sofie hade sökt in på husbyggnad först, men under de första veckorna fick man prova på de olika delarna i utbildningen och Ann-Sofie bestämde sig för att byta:

– Det var så tungt och tråkigt, vi fick mest hålla på med nybygge. Jag vill helst arbeta med gamla hus.

Under utbildningen som var på tre år hade man måleri under två veckor sedan ”vanliga” gymnasiestudier under två veckor och så bytte man igen.

– Vi hade egna rum som vi hade som provrum, testade nya idéer, målade, tapetserade och så vidare. Ibland var vi ute på jobb hos människor som vi kan säga att vi använde lite som försöksmänniskor. Vi fick testa våra kunskaper när vi gjorde våra arbeten hos dem.

Ann-Sofie trivs väldigt bra hos Georg Andersson och med sina arbetskamrater.

– Visst, det är mest killar som jobbar i den här branschen, och visst är det annorlunda än om jag bara skulle ha kvinnliga arbetskamrater. Killar jobbar mest hela tiden och pratar inte så mycket som tjejer. Visst kan jobbet vara lite tungt ibland, när man till exempel ska måla ett tak, men jag trivs förträffligt.

Annons

Just nu målar Ann-Sofie och hennes arbetskamrater om en äldre fastighet i Borgholm.

– Det är det som är en av tjusningarna med det här jobbet. Man är samtidigt konstnär och man skapar något med sitt arbete som sedan finns kvar i flera år, säger Ann-Sofie och hennes arbetskamrater nickar instämmande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons