Annons
Nyheter

ÖN – förberedelse för slutet?

Nyheter • Publicerad 13 mars 2008

ÖLAND

Har den ekonomiska föreningen Ölands Näringsliv, ÖN, något berättigande nu när de stora elefanterna dansar med Ölands Kommunalförbund i turistvalsen? Tveksamt, anser många inblandade. Men förhandlingarna mellan Vision Öland AB och Ölands Kommunalförbund har gått i stå – så vem vet?

Annons

Har det öländska näringslivet, representerat av just Ölands Näringsliv tröttnat? Ja, vad ska man tro när bara 18 medlemmar av cirka 180 (enligt ÖN:s egna uppgifter) dyker upp på den viktigaste stämma föreningen haft sedan den bildades? Som bekant pågår förhandlingar mellan Vision Öland AB, Vöab, och Ölands Kommunalförbund om ett övertagande av turistbolaget Ötab. Den nuvarande hälftenägaren av turistbolaget, alltså just Ölands Näringsliv, borde vara ordentligt alert i sammanhanget. Vad som ligger i potten är inte minst ÖN:s framtid. Eller som ordförande Kenneth Forsman ställde frågan under årsstämman:

– Har vi något existensberättigande?

Något egentligt svar fick han nu inte av den lilla, och som det verkar ganska håglösa, menighet som dykt upp.

HAR GÅTT I STÅ

Ett högst konkret beslut togs dock på stämman. Ett beslut som får betraktas som synnerligen väsentligt i sammanhanget, det vill säga Ötab-affären. Stämman sade ja till, och gav styrelsen i uppdrag, att sälja ÖN:s aktieinnehav i Ötab till Ölands Kommunalförbund. Följaktligen är en liten pusselbit avklarad i det som aviserats som det stora turistlyftet för Öland.

På den andra fronten – förhandlingarna mellan folket bakom Vöab (Stefan Norén, Richard Teern med flera – verkar saker och ting emellertid ha gått i stå. Richard Teern skulle enligt en punkt på dagordningen ha informerat medlemmarna i ÖN om resultat och överhuvud taget hur landet ligger mellan ö-kommunerna och det ”tunga” öländska näringslivet (Vöab).

– Nej, jag har inget att säga, meddelade Richard Teern.

– Vi har sagt att inte säga för mycket under förhandlingarna.

Punkten utgick således från dagordningen. Men Kenneth Forsman kunde upplysningsvis påpeka att:

– Parterna står längre ifrån varandra i affären än vad de gjorde inledningsvis.

Annons

GLADA I KALMAR

Ötab:s ordförande Rolf Edmark (m), höll en längre historisk exposé över läget på turistfronten fram till dags dato. Temat för föredraget var något i stil med att Ötab förvandlats från ett trött bolag till en mer alert spelare på turistmarknaden ”med web-portal, destination Kalmar, Öland och Glasriket.” Den icke närvarande turistvd:n Gustaf Öholm (på Turmässan i Göteborg) prisades i alla upptänkliga tonarter – ”han talar väl och visar fina bilder”. Men även Rolf Edmark berörde den plötsliga inbromsningen i affärsuppgörelsen mellan ö-kommunerna och Vöab.

– Någonting har hänt. Bland annat upphandlingsreglerna spelar kanske in. Något som Ölandsbladet rapporterat om.

Annars är det glada miner, hävdade Rolf Edmark:

– Samarbetet med Kalmar går utmärkt och där är de glada för att uttrycka det milt.

Rolf Edmark uttryckte också sin tacksamhet över att Ölands Näringsliv levt upp till sin avsiktsförklaring och betalat in 400 000 kronor till Ötab samt 100 000 kronor för Linnéprojektet.

SVALT INTRESSE

Idag har dock inte ÖN så värst mycket pengar att svänga sig med, vilket framgick med all önskvärd tydlighet vid redovisning av bokslutet. Det finns ungefär 70 000 i kassan.

– Vi har inga medel, konstaterade också Kenneth Forsman enkelt och kortfattat.

Skulle ÖN gå i likvidation, vilket inte är ett osannolikt framtidsscenario, behövs för övrigt pengarna till att avveckla bolaget. Att ÖN sjunger på sista versens sista rad, märktes med all önskvärd tydlighet när det blev dags för val av styrelse – ingen ville ställa upp. Ja, det vill säga ordföranden lovade att stå till förfogande ”om det visar sig nödvändigt”. Annars var det synnerligen skralt med intresset. Valberedningen (Richard Teern) hade inte lyckats skaka fram några namn.

Med mycket lock och pock lyckades dock Kenneth Forsman övertala fem inte särskilt hågade personer. Problemet var dock att en fulltalig styrelse, enligt stadgarna måste bestå av sex personer. Ölandsbladets vd, Lars Göran Fält, blev den som räddade Ölands Näringsliv från en synnerligen pinsam föreställning genom att till slut gå med på omval. Alla applåderade och skyndade därefter hem för att hinna med slutet på matchen Inter–Liverpool. Liverpool vann med 1-0.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons