Annons
Nyheter

”Ambulansen måste få back up”

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2011

ÖLAND

Svår andnöd och 90 kilometer till ambulansen bekräftar det landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) befarar - i vissa kritiska situationer saknar ambulansverksamheten på norra Öland back up.

Annons

– Ölandsbladets reportage är en förfärlig och tydlig illustration på hur viktig den här frågan är, säger hon.

När ambulanserna i Borgholm och Löttorp är ute samtidigt saknar hela Borgholms kommun ambulans.

Något en person på norra Öland råkade ut för en tid sedan. När han drabbades av svår andnöd och larmade SOS Alarm fanns närmaste ambulans i Kalmar.

– Utan ambulans kan det bli katastrof. Ta en hjärtinfarkt i Grankullavik, med närmaste ambulans i Kalmar är det likbilen direkt, sade han till Ölandsbladet i lördagens tidning.

BACK UP

En av många som delar nordölänningens oro och upprördhet är landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD).

– Jag har haft direktkontakt med ambulansfolk och med lokalbefolkning som hört av sig och förstått att det ser ut så här. I andra delar av länet finns back up, men inte på norra Öland. Om ambulanserna i Borgholm och Löttorp är ute samtidigt så är det tomt från Ölandsbron och norrut. Här skulle Mörbylånga-ambulansen eller en ambulans från Kalmar stå i beredskap, anser hon.

FÖRHALAR

Efter Ölandsbladets artikel har hon fått än fler reaktioner på ambulanssituationen i Borgholms kommun.

– Flera samtal, detta är ett synnerligt aktuellt ämne, anser hon.

Annons

Varför det ser ut som det gör försökte Gudrun Brunegård få svar på under landstingets fullmäktigesammanträde för en vecka sedan.

– Men min fråga bedömdes vara en interpellation och kommer att besvaras vid novembersammanträdet. Jag ser det som ett tråkigt sätt att förhala en fråga som är jätteviktig för norra Öland och dess befolkning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons