Annons
Nyheter

Allt fler rökare på Slottsskolan, men nu ska det bli hårdare tag

Nyheter • Publicerad 7 maj 2008

BORGHOLM

Allt fler elever röker på Slottsskolan, men till höstterminen blir det hårdare regler för dem som röker.

Annons

– Nu tar vi in polisen också, säger skolans rektor Karl Nordlund.

Vi frågade fritidsledaren Camilla ”Milla” Skoglund varför hon trodde att rökningen hade ökat. Hon gissade på grupptillhörighet, och lite grupptryck. Sen ställde hon samma fråga till två som röker och en av dem tyckte inte att rökningen berodde på grupptryck. Den andra trodde att man kanske blir nyfiken på rökning när man går på högstadiet, och kanske till och med har vänner som röker. Det är under dessa år som man är mer öppen för rökning.

MYCKET KNARK

När vi frågade fritidsledaren Johan Pettersson sa han så här:

– Jag tror att det går i vågor, och känns som att det är mer här på skolan, än i samhället. Rökare är ju ändå väldigt mobbade. Fast jag tror också att det är olika starka grupper beroende på olika starka år.

Johan Pettersson påpekar också att det är skrämmande mycket narkotika som kommit hit till Borgholm – och hur lätt det är att få tag på det.

Vad gör ni med de som blir påkomna med rökning?

– Första gången ringer vi hem och ber föräldrarna hämta med en gång. Därefter blir det bara telefonsamtal till föräldrarna, ingen hemskickning. Vi tror att föräldrarna känner sig obekväma med att hämta sina barn, och kanske behöva ta ledigt från jobbet för att göra det.

POLICYREGLER

Det är även viktigt med policyregel, lärarna tror att de som röker blir rädda, även om det var mer förr. Rektor Karl Nordlund håller med om att rökningen bland eleverna går i vågor. Staten har skärpt reglerna och därför skärper skolan sin tobakshandlingsplan. Han tror även att man börjar röka som protest mot vuxenvärlden.

Annons

Hur gjorde ni förr?

– Vi hade en slags rökruta där alla fick stå och röka, för att skämmas, men egentligen var det väldigt mycket grupptryck och även tufft att stå där.

Vad ska vi göra för att minska rökningen?

– Höja priset, eller kanske höja åldersgränsen.

Vi satte oss i en mindre grupp, tolv elever, och ställde frågor om rökning. Någon trodde att de som röker kanske tror att det är okej att röka om deras föräldrar också röker. Andra trodde att föräldrarna skulle bli arga eller besvikna. Milla frågade vad som skulle hända om hon ringde hem och sa att hon kommit på att någon rökt och några trodde på bestraffning. Kanske diska, utegångsförbud eller indragna pengar. En tjej sa att hon trodde att det är äckligt att röka, men hon hade inte testat.

SLUTA-RÖKA-KURS

Förr, när man inte fick vara i kafeterian efter att ha rökt, blev det langning av frukostpaket. De som fick vara i kafeterian köpte ut frukost till de som rökte, och gav till de utanför. Nu ska man även börja med sluta-röka-kurs för dem som vill. Karl Nordlund tycker inte att lärarna ska få röka under arbetstid. Han har själv testat och tycker att det är som ett gift och han försöker ta in så få lärare som möjligt som röker. Johan tror att det är cirka 40-50 elever på skolan som röker.

Rektor Karl Nordlund berättar att hösten 2008 ska det bli hårdare straff på rökning. Ser de någon röka så kallar de in polisen, som ska prata med den som röker för att få tag på den som köper ut. Det kan till och med bli fängelsestraff för dem, eftersom det är olagligt att köpa ut. Karl Nordlund hoppas på att rökningen ska minska rejält när skolan sätter in det straffet. Han tillägger att en cigarett tar bort elva minuter av livet, och tycker att då kan det vara värt att kämpa.

MATHILDA KARLSSON

EMMILIE JANSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons