Annons
Nyheter

Allt är inte guld som glimmar: Polisen varnar för ”guldsäljare”

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

ÖLAND

Polisen på Öland varnar för två sällskap av ambulerande ”guldförsäljare”.

Annons

– Ofta handlar det förfalskningar. Det är inte guld. Köp inte.

Från södra Sverige och länet har det den senaste tiden kommit flera rapporter om guldsförsäljare efter vägarna och på rastplatser där bilister stoppats och i några fall närmast tvingats köpa ”guldringar”, den ädla och dyra metallen har dock vid en närmare analys visat sig vara mässing. Under onsdagen fick Borgholm sin oönskade del av bedrägeriet.

TYSKAR OCH TJECKER

– En tyskregistrerad Opel Vectra och en tjeckregistrerad Opel Kadett där två sällskap på totalt sju-åtta personer spred ut sig över Storgatan och parkområdena i ett försök att sälja guld och smycken. Allmänheten har påpekat detta för polisen och vi har också spanat efter dessa guldsförsäljare men inte sett till dem.

Men de fanns där vid lunchtid och minst en av bilarna ska sedan ha gått norrut, säger polisman Thomas Lönnqvist, som varnar för köp av billigt ”guld”.

– Det är inga bättre erfarenheter överlag, ofta handlar det förfalskningar. Det är inte guld. Köp inte.

EN ”HOTFULL” TIGGARE

Även ”hotfullt tiggeri” har inrapporteras till polisen. En man som gått Markgatan upp och ner och tiggt pengar till plastikoperation, hans ansikte är vanställt. När han nekades pengar blev han tydligen otrevlig och någon blev rädd och ringde polisen. Han är identifierad, en polsk medborgare som sade sig ha blivit skjutsad hit av några kompisar.

– Det här hände under tisdagen och jag tror inte att han är kvar längre, det finns heller ingen anmälan mot honom, påpekar Thomas Lönnqvist.

Polisen har också att arbeta med två inbrott i kyrkor på norra Öland.

Annons

KYRKOINBROTT I NORR

– Natten till onsdagen var det inbrott i Böda och Alböke kyrka. I Böda försökte någon ta sig in i kontoret genom att bryta upp kontorsdörren med hjälp av en brandsläckare, men misslyckades. I stället gjorde han eller hon sig illa, det fanns tydliga blodspår på en vägg.

Natten till fredagen drabbades även Högsrums kyrka, där dörren till sakristian bröts upp. Polisen har dock inga uppgifter om att något skulle stulits från de tre kyrkorna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons