Annons
Nyheter

Allan förlorar alla skolskjutsar: Två anställda mister sina jobb

Nyheter • Publicerad 17 mars 2008

SÖDRA MÖCKLEBY

Degerhamns buss och taxi har förlorat alla sina skolskjutsar. Därmed försvinner företagets halva omsättning. Det leder till att ägaren Allan Magnusson tvingas sälja fordon, dra in på nattkörningar och avskeda personal.

Annons

I Kalmar läns trafiks (KLT) senaste upphandling, gick all skolskjutsverksamhet över från Degerhamns buss och taxi, Algutsrums buss och taxi samt Gårdby buss till Bergkvara buss och Flexbuss.

– De erbjöd lägre pris. Men Bergkvara buss har 400-500 bussar och det är ju lätt för de större företagen att lägga ett underpris som de sedan tar in på annat håll, säger Allan Magnusson och menar att Mörbylånga kommun lade ut upphandlingen av bussar på KLT utan att reflektera över bussbolagens olika förutsättningar.

KAN INTE PÅVERKA

– Kommunen bryr sig inte om vad som händer söder om Mörbylånga. De lade ut upphandlingen på KLT utan att tänka sig för.

Kommunstyrelsens ordförande Kent Ingvarsson (m) menar dock att de inte haft möjlighet att påverka upphandlingen.

– KLT har hela tiden skött upphandlingen vad gäller skoltrafik. Vi kan inte gå in och peka på att de ska välja en enskild i ett visst fall. Men det är tråkigt och jag beklagar att vår starkt påverkade näringslivsverksamhet i den delen av kommunen drabbas ännu hårdare, säger Kent Ingvarsson.

KLT har satt upp nya miljökrav för samtliga bussar som ska köra för dem. Men detta hade inte varit något hinder för Allan Magnusson. Han var beredd att köpa in två nya, stora bussar och en lite mindre för att möta kraven.

– Det hade kostat ungefär 6 miljoner kronor plus moms. Det tror jag att jag hade klarat, och kanske till och med kunnat anställa en person till, säger Allan Magnusson.

TVINGAS AVSKEDA

Annons

Nu måste han avskeda två personer. Och istället för att köpa tre nya fordon, kommer han att sälja två bussar och en taxibil. Bristen på personal och bilar gör att företaget inte längre kan erbjuda taxikörning mellan klockan 19.00 och 06.00.

– Det är tråkigt, det känns här nere när allt mer arbetstillfällen försvinner.

Skolskjutsarna har utgjort hälften av företagets årliga omsättning.

– Det har alltid varit grunden och är en säker körning, man vet att skolbarn alltid kommer att finnas. Färdtjänsten fortsätter men det är inte lika mycket. Nu är det tufft, vi får se vad som händer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons