Annons
Nyheter

”Alla är berörda av Östersjön”

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

SÖDRA ÖLAND

– Alla som bor här är berörda av Östersjön, säger Åsa ”Felix” Hjalmarsson, som är vattensamordnare på LRF sydost, vilka anordnar vattendragsvandringar denna vecka.

Annons

 Vattendragsvandringarna ska bidra till att öka lantbrukares och allmänhets kunskap om vilka faktorer som påverkar vattnets kvalitet. Vandringarna sker på tre ställen i regionen. Bräkneån i Blekinge, Loftaån i Västervik och i kväll, tisdag, vid Torpbrobäcken i närheten av Hulterstad på östra Öland.

FÅ IGÅNG DISKUSSION

– Där är nog vattendragen ganska torra nu eftersom vi har försommartorka på Öland. Men annars är vattnet här speciellt eftersom det går ända från landborgskanten genom hela Alvaret och ut i två diken som sedan går tillsammans i ett som leder ut i Östersjön.

Vandringarna leds av Tuwe Lundström, biolog och sötvattensexpert från Naturvårdsingenjörerna, samt Hans Hedström, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet. Tanken är att det ska komma igång en diskussion om vad man kan och bör göra för vattnet.

– Jag hoppas att ett gäng lantbrukare och ett gäng naturintresserad allmänhet ska komma. De har åsikter och framför allt lokalkunnande om hur det har sett ut i området tidigare. På det sättet kan vi bredda kunskapen om vattnet, säger Åsa ”Felix” Hjalmarsson.

FELAKTIGT UTPEKADE

Hon menar att lantbrukare felaktigt har fått mycket av skulden till bland annat Östersjöns ökade algblomning.

– Det går aldrig att komma ifrån att jordbruket står för endel av utsläppen men all matproduktion innebär miljöpåverkan, liksom produktionen av bilar gör det även om det då inte är vattnet som påverkas. Och lantbrukare tänker verkligen på vattnet idag. Målet för oss är att ha en så välmående gröda som möjligt, som inte är stressad av torka eller fukt. Då tar den upp så mycket näring som möjligt så att den inte kommer ut i vattnet.

Hon anser också att Öland är i behov av fler dammar och våtmarker, för att vattnet ska kunna behållas längre och inte rinna ut i Östersjön lika snabbt som i dagsläget. Vidare är skötseln av enskilda avlopp en viktig del, både för lantbruksfastigheter och stugbyar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons