Annons
Nyheter

Älgjakt i höst

Nyheter • Publicerad 29 april 2006

Jakt på älgkalv i höst, ”riktig” om än försiktig älgjakt hösten 2007.– Så är planen. Den älgstam som byggts upp efter jaktstoppet har fantastisk kvalite med djur man knappt trodde fanns, konstaterar Magnus Johansson, vice ordförande för Mörbylånga älgskötselområde.

Efter älgjakten 2001 ställdes bössorna in i vapenskåpen och fyra år av frivillig avhållsamhet har gett resultat, när Börje Andersson, ordförande i Borgholms älgskötselområde och hans ”vapendragare” i söder, Magnus Johansson, pratar om dagens älgstam på Öland gör de det i smått lyriska ordalag och belåtna smil syns i deras anleten.

Annons

– Djuren har fått chansen att bli vuxna. Medelåldern har stigit rejält och vi har fyra-fem år gamla tjurar som är fantastiska, myser Börje från Böda.

– Fantastiskt fina älgar, så här ska faktiskt en vuxen älg se ut, tillägger Magnus och taggar upp i målande beskrivningar av Ölands och landets största hjortdjur, Alces alces.

Båda är eniga, det med tiden allt mer omdiskuterade och ifrågasatta jaktstoppet var rätt och riktigt.

– Vi kan bara konstatera att med det gamla systemet hade det inte funnits en älg kvar och det skulle ha varit riktigt, riktigt illa, anser Börje.

– Det sköts blankt, stammen var på väg att utplånas, menar Magnus.

Med minst 150 djur i fjolårets flyginventering plus föryngring är det nu dags, till mångas älgjägares stora belåtenhet, att damma av och smörja upp älgbössorna.

– Förslaget som ligger är att minst 50 kalvar ska skjutas i höst, 25 i Borgholm och 25 i Mörbylånga. Jag hoppas och tror att de som ännu inte anmält sig till skötselområdena fullföljer och är med på detta. De har ju tidigare följt majoritetens uppfattning på ett oklanderligt sätt, säger Magnus Johansson.

Börje Andersson ser två skäl till höstens jakt på älgkalv.

– Dels för att minska problemen i trafiken (se artikel), dels för att få in älg-observationer. Det är viktigt att jägarna rapporterar in vad de observerar så vi får koll, flyginventering är dyrt...

Hösten 2007 är det dags att lägga ned några av de riktigt stora exemplaren av skogens konung.

Annons

– 2007 går vi in på vuxna djur, men 60 procent av det som skjuts ska vara kalv, berättar Magnus Johansson.

Enligt den godkända skötselplanen för 2007 ska 10 tjurar, 10 hondjur och 30 kalvar skjutas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons