Annons
Nyheter

”Öland har ett jätteutbud – det gäller bara att sälja in det”

Nyheter • Publicerad 7 februari 2006

MÖLLSTORP

Ölands Djurpark är öns största arbetsgivare inom turistnäringen. På 30 år har parken utvecklats från en mans dröm till ett stort nöjesfält med zoo av internationella mått.

Annons

Under tolv veckor förra sommaren lockade Ölands Djurpark över 325 000 besökare. Den som någon gång suttit fast med bilen på Ölandsbron behöver inte längre fundera på vad som ligger bakom köerna (förutom de ständiga broreparationerna).

– Tio gånger om året korkar vi igen bron med alla bilar på väg hit, medger ägaren och vd:n Barbro Hägg.

HAR NÅGOT FÖR ALLA

Djur- och nöjesparken grundades 1975 av nöjespappan Boris Bravin, Barbro Häggs före detta sambo. Från att i början varit en ganska blygsam anläggning med en handfull anställda har den vuxit upp till en av landets största och modernaste med 220 säsongsanställda och ett 25-tal helårsanställda.

– När den öppnade för 30 år sedan var det bara en liten bondgård med ett barnens zoo, en karusell och ett lekland, berättar Barbro.

Anläggningens yta har mer än tredubblats och erbjuder numera något för alla, bland annat ett imponerande zoo med drygt 150 olika arter, totalt mer än 1 500 djur, eget zoo för barnen, stort nöjesfält, vattenland med äventyrsbad, cirkus, lekland, sagovärld och nu senast stugbyn Safari Camp.

– Där kan man sitta och äta frukost samtidigt som man tittar på Afrikas djur. När man grillar på kvällen kan man höra lejonen ryta i närheten. Det är det enda av sitt slag i landet, säger Barbro stolt.

UTVECKLAS STÄNDIGT

Lagom till årets säsong öppnar även en nybyggd anläggning på 400 kvadratmeter, där en av djurparkens ”stjärnor”, schimpanshonan Hjördis, skall husera med sina släktingar. Och hon är inte den enda kändisen från djurriket.

Såväl krokodilhonan Dundee som kakaduan Viktor har skapat rubriker på tidningarnas löpsedlar, och lejonhannen Max har till och med medverkat i den kände naturfilmaren David Attenboroughs filmer. Och det blir ständiga nytillskott.

Annons

– För två veckor sedan kom två nya lejonflickor från Danmark. Dessutom har vi flera apor på väg in.

Det enda som verkar saknas är större djur som elefanter, noshörningar, giraffer och gorillor.

– Vi har helt enkelt inte markytor för sådana djur, förklarar Barbro.

Hon avslöjar dock att mark mot Kalmarsund har köpts in, men ännu ej projekterats.

– Vi har ett gott förhållande till grannarna och ett bra samarbete med kommunen, men sådana här saker tar alltid lite tid.

”ÅRETS FÖRETAGARE”

Men redan till denna säsong invigs ett vandrarhem för familjeboende och i augusti startar bygget av ett lek- och upptäcksbad inköpt från USA. Samma månad startar också en djurvårdarutbildning på djurparken, när Ingelstorps gymnasieskola förlägger en del av sina kurser dit. Anläggningen är i ständig utveckling.

2005 utsågs Barbro Hägg till ”Årets företagare i Mörbylånga kommun”, men hon vill för den skull inte enbart framhäva vare sig själv eller djurparken.

– Vi får hoppas att vi betyder mycket för öns turism, men alla näringsidkare är lika värdefulla. Vi är inga konkurrenter, utan kompletterar varandra.

Hon vill gärna ändra på missuppfattningen, om den ännu finns, att turism mest är en näring som angår norra delen av ön.

– Öland är inte norra eller södra. Öland är Öland, helt enkelt, och är verkligen något alldeles speciellt. Det finns ett jätteutbud – det gäller bara att vi säljer in det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons