Annons
Nyheter

Ahlgren leder skördefesten

Nyheter • Publicerad 31 januari 2009

Skördefesten satsar nu på en omstart och uppslutningen bakom den nya organisationen är stor.

Det blir Stefan Ahlgren, som tar över stafettpinnen och den praktiska ledningen av Skördefesten.

Annons

Skördefestens Vänner Ideell Förening har inlett slutförhandlingar om att i ett helägt dotterbolag från och med den 1 mars i år få ta över driften.

Beslut tas vid årsstämman på Strand Hotell, Borgholm, torsdagen den 5 februari. Valberedningen har föreslagit omval av Göran Bäckstrand som ordförande i den ideella föreningen. Den utser i sin tur styrelse i driftbolaget där Svante Oledal, Algutsrum kommer att utses som ordförande. Den nuvarande personalen får fortsatt förtroende i den nya organisationen. Anne Wilks fortsätter som programansvarig och Jörgen Areskough får ansvar för att utveckla Ölandsforum.

– Det ska bli skönt att efter alla skriverier få gå vidare och istället ägna all kraft åt planeringen av årets Skördefest, säger Anne Wilks. Massor av jobb väntar.

– Jag har varit med sen 1998 och nu känns det som att få börja på nytt och i en bättre företagsform.

Jörgen Areskough var med redan från starten 1997 och blev året därpå projektledare. Tillsammans med parhästen Anne har han fått uppleva hur Skördefesten utvecklats från en relativt blygsam lokal angelägenhet till landets största landsbygdsevenemang. I dag är Skördefesten ett välkänt begrepp långt utanför Ölands gränser. Men Jörgen är också mycket  väl medveten om att den senaste tidens turbulens och negativa skriverier kan ha skadat Skördefesten och dess goda rykte.

– Men det känns bra att allt nu kommer upp på bordet. Vi har ingenting att dölja, men jag och alla andra inblandade måste naturligtvis ta vårt ansvar, vara självkritiska och nu hjälpas åt att skapa nya förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling av Skördefesten och alla kringarrangemang.

Jörgen Areskough och Anne Wilks tycker det är bra att Skördefesten nu får en ny, stark och tydlig ägare. När ÖTAB 2004 tog över det ekonomiska ansvaret började det också komma grus i det tidigare så väloljade maskineriet.

– Vi upplevde att vårt, ibland lite okonventionella sätt att jobba, ifrågasattes och det brast stundtals i ömsesidig respekt och förståelse. Det blev något av en kulturkrock, vilket alla har ett ansvar för. Ingen är naturligtvis ofelbar, menar Jörgen och Anne.

Nu känner Anne och Jörgen att arbetsglädjen är på väg tillbaka och båda blickar framåt för att fortsätta arbeta för Skördefesten och Ölands bästa.

– Vi brinner ju för det här även om den senaste tiden varit väldigt jobbig och påfrestande.

Annons

Efter tolv år som ledare och frontfigur lämnar nu Jörgen Areskough med ålderns rätt över stafettpinnen till Stefan Ahlgren, som funnits med som ”påläggskalv” i ledningsgruppen under flera år.

– För mej känns det tryggt att lämna över ansvaret till Stefan, säger Jörgen. Det är rätt man på rätt plats.

– Samtidigt känns det som en stor utmaning för mig att få utveckla Ölandsforum till en viktig arena för frågor kring mat, klimat, livsmedelsproduktion, jordbruksfrågor med mera. Jag är glad och tacksam för att jag fått den uppgiften i den nya organisationen.

– Min förhoppning är att Ölandsforum ska bli navet i debatten kring vår föda och en riksangelägenhet med samma status som politikerveckan i Almedalen. Det är målet.

– Jag ser också fram emot att tillsammans med Sven Ekberg, Göran OT Dahlberg och Rolf Attoff komma in i rollen som Senior Adviser. 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons