Annons
Nyheter

A-kupa eller D-kupa?

Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

I tisdagens tidning redovisades konsekvenserna av den stora ombyggnaden av Stadshuset i Borgholm, ett projekt som beräknas pågå i ett drygt år.Förutom de förändringar som kommer att göras invändigt får också byggnadens exteriör enligt förslaget ett nytt, men kanske inte helt lyckat utseende.

Bland annat är det tänkt att Stadshuset ska förses med fyra stora takkupor mot torget, vilket väsentligt skulle förändra byggnadens karaktär genom att den homogena taklinjen bryts.

Annons

Stadshuset, uppfört 1942 efter ritningar av arkitekten Gösta Gerdsiö, har ett tak av skifferplattor vilket ursprungligen lär ha varit takbeläggning på Borgholms kyrka. Någon gång på 1930-talet byttes kyrktaket ut mot den nuvarande beläggningen av kopparplåt och här handlar det alltså om återanvändning.

I Borgholm finns ytterligare ett hus som har takbeläggning av skiffer, nämligen det så kallade Pepparkakshuset, men om plattorna har samma ursprung ska vara osagt.

Vad takkuporna beträffar så handlar det om att få ljusinsläpp till de nya arbetsrummen som ska inredas på Stadshusets vind.

Men detta kan lösas på olika sätt. På Ölandsbladets fastighet på andra sidan torget gjordes en kompromiss i samband med en invändig ombyggnad för tjugotalet år sedan.

Den gamla bostadsbyggnaden på hög stenfot är byggnadsminne och på det brutna tegeltaket mot torget gjordes en ”inverterad” takkupa, det vill säga dels fönster i taklinjen och dels lodräta fönster i ett schakt.

Stadshuset är förvisso inget byggnadsminne, även om det förmodligen skulle uppfylla kvalifikationerna.

Men frågan är om byggnaden tål en såpass yppig framtoning som fyra stora takkupor skulle innebära.

En ”A-kupa” vore därför att föredra framför en ”D-kupa”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons