Annons
Nyheter

A-kassechock för yrkesfiskarna

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2006

ÖLAND

A-kasseavgift på 656 kronor!Yrkesfiskarna på Öland drabbas hårt när den nya regeringen förändrar arbetslöshetsförsäkringen.– Detta blir mycket ekonomiskt betungande. Först hade vi en regering som ville ha oss på land, nu har vi en som är inne och rotar i det trygghetspaket som finns, kritiserar Böda-fiskaren Tore Johnsson, viceordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.

Annons

Om regeringens förslag får riksdagens stöd drabbas den redan svaga yrkesfiskarkåren hårdast av alla yrkesgrupper. Avgiften till a-kassan chockhöjs; från dagens 240 kronor till 656 kronor.

Detta då yrkesgrupper med hög arbetslöshet och därmed stor nyttjandegrad av a-kasseersätning missgynnas.

Yrkesfiskarkåren har på grund av de från EU bestämda fiskestoppen hög arbetslöshet. Den ersättning som går ut till yrkesfiskarna vid fiskestopp hanteras av SFA (Sveriges Fiskares Arbetslöshetskassa).

– Femtio procent av kassans utbetalningar beror på fiskestoppen, säger Liane Leinsdorff, föreståndare för SFA.

– Att a-kasseersättning betalas ut vid fiskestopp beror på att man velat att näringen ska ”överleva” tills fiskbestånden återhämtat sig och en lönsamhet åter blir möjlig för fiskeföretagen.

muntert

Tore Johnsson, fiskarbas på Öland, och viceordförande för SFR, tror att detta kan bli droppen för många av öns yrkesfiskare. Plånboken är redan tunn och fångsterna både magra och åderlåtna.

– Det är inga goda inkomster och den torsk som fastnar i garnen delar vi med sälen. Så det är muntert, konstaterar Tore sarkastiskt

– Regeringens förslag - som ska klubbas redan den 23:e, det är bråttom – kan innebära att flera fiskare väljer att sluta. Förändringen är mycket ekonomiskt betungande, dessutom verkar det som att avgiften blir obligatorisk.

– Å andra sidan är det inte lätt att sluta heller. Många har sina båtar till salu, men det finns inga köpare.

Annons

ny politik

Tore sätter sitt hopp till lobbyverksamhet, att Alliansen efter påtryckningar ska inse yrkesfiskarkårens unika problematik i a-kassefrågan.

– Fiskarnas A-kassa, SFR och SO, arbetslöshetskassorna samorganisation, ska påpeka våra bekymmer och försöka få regeringen att förstå att så här gör man inte mot en redan utsatt yrkesgrupp.

Reaktionen från de enskilda yrkesfiskarna är än så länge måttlig.

– Det är ingen större reaktion och jag tror att det beror att man helt enkelt inte förstått hur snabbt detta kommer att genomföras. Vi pratar om beslut nästa vecka och höjning vid årsskiftet.

I grunden vill Tore Johnsson att en helt annan fiskepolitik där yrkesfiskarna får möjlighet att fiska mer och därmed slippa gå på a-kasseersättning.

– Vad vi behöver är mer fiske och åtminstone kunna förvalta våra fiskedagar på ett bättre sätt. Jag hoppas det kommer, men det är i så fall en lång process vilket förändringen av a-kassan inte är.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons