Annons
Nyheter

81-åringar prisade för rådighet

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

HAGBY

Göte Johansson, 81, såg att det brann i grannladugården och letade fram den gamla vattensprutan. Med vattensprutan i skottkärran var det sedan hustrun Anna-Lisa, 81, som styrde mot brandhärden. Tillsammans såg de till att släcka elden.

Annons

– Ett synnerligen rådigt ingripande, tycker Josefin Olson, Länsförsäkringar som tillsammans med kollegan Bert-Ola Johnsson på onsdagsförmiddagen såg till att prisa Hagbyparet för sitt rådiga ingripande.

5 000 kronor, blommor och en ny pulversläckare blev belöningen.

– Fungerar den bra?, undrar Göte Johansson och låter först lite skeptisk till pulversläckaren, van som han är vid vattensläckare.

Det var den 28 april som Göte Johansson försökte få igång sin grästrimmer. Medan han arbetade med maskinen såg han att det började ryka allt mer från grannfastigheten, ett uthus som en gång fungerat som en mindre ladugård.

FÖRE DETTA BRANDMAN

Först tog inte Göte så stor notis av röken, han trodde att grannen proveldade, men så började det lysa kring skorstenen. Då klack det till i den gamle brandmannen, medlem av Norra Möcklebys brandkår fram till nedläggningen -72. Jösses, här brann det ju! Han kånkade fram den tunga vattensprutan.

– Men så kom frugan och sa att jag inte kunde bära släckaren så långt. I stället körde hon fram skottkärran, beskriver Göte.

Göte lastade på vattensläckaren och med Anna-Lisas hjälp kunde de närma sig branden.

– Jag tog sprutan, sprang in i huset och sprutade vatten. Fick nästan alltihop släckt, berättar.

Grannen, en kvinna i 65-årsåldern, sprang efter mera vatten

Annons

– Jag hoppade upp och slängde ut vattnet. Då slocknade det, berättar 81-årige Göte.

När räddningstjänsten från Runsten kom på plats behövde de bara ägna sig åt eftersläckningsarbete.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons