Annons
Nyheter

49-åringen i långa polisförhör

Nyheter • Publicerad 8 november 2006

BYXELKROK/KALMAR

Innan klockan 12.00 i dag måste åklagaren fatta beslut‚ ska den mord- och mordbrandsmisstänkte 49-åringen från norra Öland begäras häktad eller försättas på fri fot?I allmänhetens ögon är mannen redan dömd.– Nästan alla förväntar sig att det är han som är skyldig, han pekades ut tidigt, säger en ortsbo till Ölandsbladet.

Annons

49-åringen är nära anhörig till ett av offren vid dubbelmordet i Byxelkrok och hämtades i sitt hem tidigt på måndagen för att efter förhör på polisstationen i Kalmar anhållas vid lunchtid.

Samma dag spärrade polisen av mannens bostad och på tisdagen fanns tekniker på plats för att finkamma fastigheten, belägen endast någon kilometer från mordplatsen i Mellby.

Redan timmarna efter dödsbranden hos paret Barbro Karlsson och Bertil Sandin natten den 31 augusti fick polisen tips om 49-åringen och uppgifterna var av den arten att polisen genast inledde operation dörrknackning i området. Samtidigt trotsade polisens tekniker och brandmän den starka hettan i det delvis nedbrunna huset och fann efter hårt arbete två kroppar i brandresterna.

vägskäl

Dådet i Byxelkrok har länge beskrivits som dubbelmord. I dag gör polisen en viss korrigering av dessa uppgifter.

– Endast mannen hade sådana skador att det kan sägas att han dog innan branden och av skadorna. Kvinnan kan ha dött i och av branden, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

– Rubriceringen mord gäller enbart mannen, för kvinnan finns det idag ingen brottsrubricering. Någon form av brott har även hon utsatts för, men det är oklart vilket och åklagaren har ännu inte tagit ställning i frågan.

Polisens utredning har omgärdats av största sekretess och få uppgifter har läckt ut.

Personer Ölandsbladet talat med tror att bevisningen mot 49-åringen främst är av indiciekaraktär.

– Efter en mängd av uppgifter som pekar åt ett visst håll har utredarna kommit till ett vägskäl – ta in 49-åringen eller lägg ner. Genom att anhålla honom kan de komma vidare genom fler förhör och husrannsakan, berättas det för Ölandsbladet.

Annons

– Han (49-åringen) kommer att grillas i långa förhör.

Samtidigt finns teknisk bevisning.

– Vi har hittat föremål i huset som vi haft glädje av, förklarade kriminalkommissarie Stig Svensson för en tid sedan.

skuldsatt

En möjlig motivbild är ansträngd privatekonomi. Enligt uppgifter från flera håll och i kvällspressen ska 49-åringen vid ett flertal tillfällen lånat större summor från ett av offren för att rädda sin egen ekonomi. Teorin är att han denna gång ska ha fått nej.

– Han har fruktansvärt dålig ekonomi, det är allmänt känt, sägs det från norra Öland

Detta bekräftas av myndigheterna. 49-åringen, med eget företag, har under många år brottats med skatteskulder och även sköntaxerats då han inte inlämnat deklaration.

Skulderna hos kronofogden handlar om sexsiffriga belopp.

Det egna företaget har vid minst två tillfällen levt under konkurshot.

– Företaget begärdes i konkurs såväl förra året som i år och det gick förhandling båda gångerna utan att verkställas. De avskrevs då gäldenären betalade borgenären, rapporterar Kalmar Tingsrätt.

Annons

rädsla

Under tisdagen hölls inga förhör med 49-åringen som är placerad på fängelset i Kalmar.

– Förhören återupptas i dag (onsdag). Troligen i form av ett längre sådant. Jag kan inte kommentera det som sades i förhören i måndags, men han har åtminstone inte erkänt, säger polisens informationschef Ulf Karlsson.

Från norra Öland berättas om blandade känslor efter gripandet.

– Många har en kluven känsla: det är skönt om morden klaras upp, samtidigt är det fruktansvärt om det är just han. Fast nästan alla förväntar sig att det är han som är skyldig, säger en ortsbo till Ölandsbladet

– Han pekades tidigt ut, det är inget att hymla om.

Fortfarande lever många i bygden i fruktan.

– Folk är rädda och obekväma. Man sover gärna inte ensam och det är ovanligt mycket upplyst i hus och trädgårdar under nätter och kvällar.

49-åringen anhölls på sannolika skäl, vilket är den högsta graden av misstanke.

Ölandsbladet har utan framgång sökt 49-åringens advokat Claes Möllersten för kommentar.

Annons

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons