Annons
Nyheter

408 flyktingar i Borgholm

Nyheter • Publicerad 13 november 2013

Trots en strid ström av flyktingar vid Sveriges gränser har flyktingtrycket mot Borgholm minskat.

– Betydligt mindre. Förra året vid den här tiden hade vi fullt, det blir det inte i år, säger Per-Einar Tuvesson, boendeansvarig på Lundegård och Kapelludden.

Annons

Migrationsverket striktare policy när det gäller tillfälliga boenden har påtagligt förändrat flyktingbilden i Borgholm.

När bäddarna i campingstugorna på Lundegård, Kapelludden och Klinta var utnyttjade till sista kontrakterad plats under flyktingssäsongen 2012/2013 fanns nära 700 flyktingar i Borgholms kommun -  i dag är de betydligt färre.

– Just nu har vi  304 flyktingar på Lundegård och 104 på Kapelludden, berättar Per-Einar Tuvesson och anser att verksamheten löper på som den ska.

– Det går jättebra. Även skolan och vården fungerar bra. För stunden har vi 90 procent syrier och många av dem är ungkarlar.

Därmed har förra åtets elevboom uteblivit, vilket enlig Per-Einar Tuvesson mer är en slump än resultatet av kommunens påtryckningar mot Migrationsverket. Ett flertal gånger har kommunledningen förklarat att Borgholms skolorganisation inte klarar drygt 300 nya elever på kort varsel.

– Vilka som kommer hit kan vi inte styra över, med 2 000 flyktingar i veckan blir det nog mer som det blir, utifrån vilka de är.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons