Annons
Nyheter

2,7 miljoner ”glömdes bort” i Ötab-affären

Nyheter • Publicerad 14 januari 2009

Glömde beslutsfattande politiker i Ölands Kommunalförbund att man hade ett borgensåtagande på 2,7 miljoner när man gjorde upp turistaffären med Vision Öland AB (Vöab)? Uppenbarligen, eftersom borgensåtagandet ligger kvar. Något som kom som en överraskning vid Kommunalförbundets senaste möte.

– Det är tydligen så att kommunalförbundet haft ett borgensåtagande på 2,7 miljoner kronor som ligger kvar i Ölands Turist AB, säger Eddie Forsman (m) som själv säger sig varit helt ovetande om detta faktum.

Annons

Att kommuner kan hjälpa till med borgen i det privata näringslivet hör nu inte till vanligheterna. Men det finns fall, även i vårt närområde.

Ett sådant exempel är Hultsfreds kommun där kommunen försökt stötta föreningen Rockparty med ett borgensåtagande på tre miljoner. Det tyckte nu inte rättsvårdande instanser gick för sig, men kommunen har bestämt sig för att överklaga.

I grannkommunen Kalmar har det blivit våldsamma diskussioner kring Kalmars åtagande att borga med 100 miljoner för det så kallade Arenabygget (Kalmar FF). Hultsfred fick fel i länsrätten, men Kalmar fick rätt.

Frågan är alltså inte helt enkel att komma till rätta med. Men för Eddie Forsman är just Ölands Kommunalförbunds ”bortglömda” borgensåtagade ett solklart exempel på ett felaktigt handlande.

– Man kan inte ha ett borgensåtagande för privat företagsamhet.

När affären gjordes upp mellan Ölands Kommunalförbund och Stefan Norén, Richard Teern och övriga bakom vision Öland AB, hade kommunen juridisk hjälp att tillgå.

– Men uppenbarligen har man, trots den hjälpen, glömt det här med borgensåtagandet.

– Jag frågade för säkerhets skull om borgensåtagandet ingick i affärsuppgörelsen. Men Lisbeth Lennartsson (c) och Tommy Eliasson (s) hävdade att de 2,7 borgensmiljonerna inte alls ingick i affären.

Eddie Forsman tycker att ”det hela låter mycket konstigt”.

– Och det var inte enbart jag, det var flera ledamöter som undrade hur man kan glömma bort 2,7 miljoner.

Annons

   Och vad händer nu?

– Jag antar att vi måste ”förhandla bort” borgensåtagandet. Vi kan ju inte borga med kommunala medel för privat företagsamhet.

Eddie Forsmans antagande om att man kan förhandla bort borgensåtagandet är dock väl optimistisk, tror partikollegan Kent Ingvarsson (m).

– Jag har fått den uppfattningen att köparna inte har för avsikt att ”skrota” vår borgen. Och det är något som jag tycker är i högsta grad omoraliskt från deras sida.

Kent Ingvarsson sätter också frågetecken för den juristhjälp, det vill säga Clas Forsgren, som Ölands Kommunalförbund anlitat i samband med affären.

– Det har ju visat sig att han också är Richard Teerns privata, juridiska ombud. Så här föreligger något slags jävsförhållande som inte verkar bra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons