Annons
Nyheter

15-åring åtalas för sporthallsbranden

Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

 

FÄRJESTADEN

Annons

– Kolla vad jag har gjort, sade 15-åringen till en annan elev och visade en mobilbild på branden i Färjestadens sporthall.

Nu åtalas pojken för grov skadegörelse, men han nekar till brott.

Det var i slutet av januari som vaktmästaren på Färjestadens skola upptäckte att en korg med kläder hade brunnit i ett av sporthallens omklädningsrum. Räddningschefen Bengt Anderssons bedömning, efter att ha kontrollerat lokalen, var att det handlade om ren tur att elden inte spred sig vidare till själva sporthallen.

SKICKAT BILD

Dagen efter kontaktades polisen av rektorn på den skola där 15-åringen går. Pojken ska då ha berättat på skolan om att han sett branden, släckt den och fotat den med sin mobiltelefon. Även en av pojkens lärare fick ta del av bilder som pojken tagit och som visade att det brann med öppen låga i sporthallens omklädningsrum.

I förhör berättar en elev om hur 15-åringen sagt ”Kolla vad jag har gjort” och visat bilden från branden.

Av andra förhör framgår också att han skickade bilden till några kompisar redan under brandnatten. I samtliga dessa fall har han dock uppgivit att det inte var han som startade branden, men de ungdomar som polisen har pratat med säger att 15-åringen uppträdde underligt när han pratade om händelsen.

BEVIS

När polisen konfronterade 15-åringen i hans hem ville han först inte lämna ifrån sig mobilen. Men poliserna lyckades få tag på den och hittade bilden.

I polisförhör har 15-åringen berättat att han satt uppe och spelade dataspel under den aktuella natten. Via spelet hade han kontakt med en kille, som berättade att något hade hänt i sporthallen. Senare på natten gick 15-åringen ut och uppger att han såg hur det brann i omklädningsrummet. Han berättade det i telefon för en kompis, men enligt 15-åringen ville inte kompisen tro honom och därför kände han sig tvingad att ta en bild som bevis. Han ringde aldrig 112 av rädsla för att bli misstänkt för branden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons