Annons
Nyheter

100-årsfirande på Solliden

Nyheter • Publicerad 23 maj 2006

– Vad brukar man göra när man hyllar en 100-åring?

Kung Carl XVI Gustaf behöver inte vänta på svaret. De hundratalet inbjudna gästerna vid invigningen av jubileumsutställningen samt Sollidens skulpturutställning är med på noterna och svarar samstämmigt: ”Hurrar”!

Annons

Konungen inledde årets utställningsinvigning med att ge gästerna bakgrunden till varför drottning Victoria lät uppföra Sollidens slott, vilket stod färdigt 1906. Samtidigt förklarade han då bakgrunden till den jubileumsutställning om slottet och dess inneboende som finns till beskådande i paviljongen.

– För mig och min familj har Solliden alltid förknippats med sommar, sol och ledighet. Här tar vi igen oss och hämtar nya krafter och har möjlighet att umgås, säger kungen och passar på att rikta ett tack till de konstnärer som lånat ut sina alster till utställningen i slottsparken.

– De skapar en ny stämning i parken, det är inte bara viktigt att sköta och ta hand om det som finns utan också att förnya med varsam tanke och varsam hand.

BOK OM 100-ÅRINGEN

En jubileumsbok, ”Solliden – ett hundra år av kungligt sommarliv”, finns nu ute i bokhandeln. För introduktionen står Prinsessan Madeleine som under sina universitetsstudier i konsthistoria fördjupat sig i Sollidens tillkomst. Övriga texter står arkitekturhistorikern Micael Ekberg, slottsfogden och Borgholms stadsarkitekt Leo Eriksson samt professor Bengt Jangfeldt för. Fotografierna är tagna av Jens Lindhe.

– Till den som använt, ägt och förvaltat Solliden längst av alla, vår kung, säger Leo Eriksson stolt medan han och Lindhe överräcker var sitt exemplar till ett förtjust kungapar.

TACKADE FÖR GRINDEN

Kungen passade också på att tacka drottningen för grinden hon gett honom.

– En fantastisk födelsedagspresent från min fru, det var väl snällt av drottningen, vilken fin present, säger kungen skämtsamt och drar ned skrattsalvor.

Carl XVI Gustaf och hans hustru trotsade det regniga vädret för att knyta upp de band som fästs runt de nya grindarna, trots att gästerna redan stod på insidan och i blickfånget för de fotografer som stod beredda att föreviga också denna invigning.

Annons

– Inga paraplyer, det är dålig reklam för Öland, uppmanar kungen gästerna när han tar plats vid entrén.

”SÄTTER DJUPA SPÅR”

Ölandsbladet fick möjlighet att byta några ord med kungaparet sedan gästerna tagit i hand och inlett minglandet. Kungen berättar att han är mycket fäst vid Solliden.

– Jag har varit här varje år sedan jag var liten, det sätter djupa spår. För mig är det viktigt att föra arvet vidare. Tiden ska stå stilla lite här, men med viss uppgradering.

** Hur mycket tid kommer kungafamiljen att tillbringa på Solliden i sommar?

– Det blir lite till och från, över midsommar blir det i alla fall, sen ska vi ju till Kina mitt i sommaren, inleder kungen.

– …och Thailand, så tyvärr blir det inte så mycket, vi får försöka vara här lite i augusti, tillägger drottningen med ett karismatiskt leende.

** På förmiddagen var jag på traktorrally med Ölands traktorveteranklubb, de avslöjade att de har ett antal reserverade hedersmedlemplatser och att kungen har en veterantraktor, skulle ett sådant medlemskap vara intressant?

– Jo, tack, det är mycket vänligt. Jag ska tänka på saken, ler kungen till svar.

Han får uppmuntrande ord av sin hustru:

– Du är skicklig på att köra traktor. En anledning så god som någon. Även en kung behöver roa sig ibland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons