Annons
Nyheter

100-åring firar med studiecirklar

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

SKOGSBY

Det finns knappt en ölänning som inte har gått där själv eller har någon släkting som gjort det. I år har Ölands folkhögskola funnits i ett sekel.

Annons

Det började 1905, då Ölands folkhögskoleförening publicerade ett upprop att förverkliga idén om en folkhögskola på ön. Med 27 röster för och 8 emot beslutade Kalmar läns södra landsting att detta skulle bli verklighet.

– Av de som röstade mot förslaget var en del ölänningar som inte ville ha någon ”folkhögfärdsskola”, berättar rektorn Behnn Edvinsson.

Men någon ”högfärdsskola” blev det inte. Ölands folkhögskola blev en skola för alla. Från 1906 fram till 30-talet var huvudinriktningen jordbruk, men därefter breddades utbudet (jordbrukslinjen avskaffades sedan 1957).

Många är de ölänningar som skaffat sig en språngbräda till högre studier och så småningom har folkhögskolan även profilerat sig med sina särskilda kurser, där konsten löper som en röd tråd.

– Vi använder konsten som en pedagogisk idé. Forskandet, lärandet och gestaltandet är basen i alla kurser, säger Behnn, som arbetat där sedan 30 år.

NYSATSNING PÅ30 MILJONER

De första åren huserade folkhögskolan i Isgärdes postmästarbostad, men så testamenterade fröken Märta Strömstedt hemmanet Skogsby 1:3 till landstinget under förutsättning att Ölands folkhögskola förlades dit. I december 1909 kunde den nuvarande huvudbyggnaden invigas.

Många tänker nog inte på att det är landstinget som är huvudman, men faktum är att folkhögskolan fyller en viktig roll för folkhälsan, inte minst när det gäller rehabilitering.

– Vi kan ta vid där sjukvården slutar. Vi pratar inte så mycket sjukdomar, utan försöker istället ge folk livsviljan tillbaka, säger Behnn Edvinsson.

Ölands folkhögskola är i ständig utveckling. Den 2 februari väntas landstinget besluta att sätta undan 30 miljoner till en ny byggnad på cirka 2 000 kvadratmeter, vilken i så fall skall stå klar 2008. Det vore onekligen en hyllning värd namnet till den vitala 100-åringen.

Annons

INBJUDER TILL STUDIECIRKLAR

Som en del av jubiléet kommer ett omfattande studiecirkelarbete kring skolans historia att bedrivas under året. Styrelsens ordförande Matz Edin och vice ordförande Sonia Lindell hoppas att de kostnadsfria och lättsamma studiecirklarna skall locka många intresserade.

– Och vi vill gärna få in gamla foton, som säkert finns runt om i byrålådorna. De flesta ölänningar har ju någon slags anknytning till Ölands folkhögskola. Jag var på PRO-träff i Ladan härom dagen, och sju av tio som jag pratade med hade gått här, säger Matz Edin, som även hoppas att kungahuset skall göra folkhögskolan den äran i augusti, då jubiléet firas officiellt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons