Annons
Nöje

Wilmer X är tillbaka efter sju år – ”Det var en smäll”

I år firar Wilmer X 40 år och de gör de genom att åka ut på en turné för första gången på sju år. Den 2 augusti gör de en spelning på Borgholms slottsruin tillsammans med Nationalteatern.
BORGHOLM • Publicerad 3 juli 2018
Wilmer X har gjort comeback efter sju år långt uppehåll. Nu är de laddade för konserten på slottsruinen.
Wilmer X har gjort comeback efter sju år långt uppehåll. Nu är de laddade för konserten på slottsruinen.Foto: Mattias Mattisson

Bandet inledde turnén med en spelning på Sweden Rock som blev deras tusende spelning totalt.

– Det var en smäll, en big bang. Sweden Rock hade varit duktiga på att lägga fokus på vår spelning och var måna om att så många som möjligt skulle se den. Det var nog 30 000 i publiken och det är bland det största jag har varit med om.

Annons

Hur var det att spela efter ett sju år långt uppehåll?

– Samtliga i bandet har under tiden spelat i andra band så alla är i bra form. Före Sweden Rock-spelningen gjorde vi en privat spelning för att känna på hur det kändes. Allt sitter som en smäck, det känns jättebra.

Hur är det att turnera nu jämfört med 40 år sedan?

– På 80- och 90-talet spelade vi mycket mer och man levde i princip ute på vägarna i turnébussen. Då fanns det folkparker och man hade inget familjeliv. Jag saknar inte det livet men jag är glad att ha gjort det.

– Nu är spelningarna koncentrerade till helgerna och man reser till spelplatsen över dagen och bor på hotell en natt. Förut tyckte man det var kul att även bära gitarrfodral. Nu är det den en och en halv timman på scenen som gör det roligt och värt det. All väntan till konserten och logistiken kan vara tröttande.

Hur ska det bli att spela på Slottsruinen?

– Vi har spelat där många gånger och det är alltid speciellt. Jag har bara positivt att säga om den platsen.

Vilket är ditt bästa minne?

– De två kvällarna med Gyllene Tider 1996 då vi var förband till deras återkomstturné. Det var en stor grej, bra stämning och helt fantastiskt. Det var den största turnén någonsin i Sverige. Det var två härliga kvällar.

Ni var etablerade då och fick vara förband...

Annons

– Vi var nästan som störst då. Vi kände oss inte som ett förband där folk gäspar och väntar på huvudakten. Det var bra tryck och mycket folk. Vi märkte att vi fick mycket ny publik efter turnén.

Hur tror du det blir att spela med Nationalteatern?

– Vi är goda vänner med flera i det bandet och det ska bli kul att spela samma kväll. Det är ett klassiskt band som kanske inte är så likt Wilmer X men jag tror det blir en bra kombo.

– Jag tycker om att spela med andra band och i rätt sammanhang blir det lite cirkusstämning. Det ska verkligen bli jättekul.

Kommer ni att spela några gemensamma låtar?

– Ibland har produktionsbolagen sådana önskemål men det har inte varit tal om det alls. Det blir två akter och pang på rödbettan.

Kommer ni att bjuda på något nytt material?

– Nej jag ville inte det. Då hade det växt till proportioner jag inte var beredd på just nu. Det hade blivit inspelningar, lansering och promotion. Det som fick mig att tända till på detta var att få spela med Wilmer X i tre månader och ha en riktigt rolig sommar.

Då blir det ”Best of 40 år”?

– Ja men lite så. Det blir en kavalkad med flera av våra kändaste låtar. Men vi vill också spela några udda låtar. Jag ska ordna en riktigt bra spellista.

Annons

– Det ska bli kul att få spela alla gamla goa Wilmer X-låtar som har legat i byrålådan i sju år och bara skrikit efter att få bli spelade. Jag har spelat solo sedan 2016 och har ibland smugit in några Wilmer X-låtar där det har passat bra. Men de tyngsta blir bäst med Wilmer X.

Vilka låtar ser du mest fram emot att spela?

– Teknikens under, Möt mej i din djungel och Slaget om en flickas hjärta ska bli väldigt kul att spela.

Blir det en fortsättning med Wilmer X efter sommaren?

– Vi har precis börjat och nu är det jättekul. Samtidigt vill jag hålla igång i min solokarriär och göra spelningar med min kommande platta. Det känns förvirrat men på ett bra sätt. Vi får göra en utvärdering efter sommaren och se hur det känns då.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons