Annons

Visioner landar på jorden

Ledare • Publicerad 22 november 2007

Ett stort projekt, till exempel Fanerdun i Kalmar, genomgår fyra faser: Visionsfasen, etableringsfasen, väntans tider och marknivån.

1. Visionsfasen. Alla tycks gripna av någon slags yrsel, drömmarna sträcker sig mot himmelen, ingenting är omöjligt.

Annons

2. Innan denna vision ebbat ut har vi nått in i etableringsfasen, kommunen bjuder då på det mesta, skriver avtal om mark och byggnader i rasande fart - alla byråkratiska undanröjs. Pingstkyrkan, som fått vänta tio år på bygglov, ser nu förvånat på hur tillstånd för byggnader på hundratusentals kvadratmeter hanteras och stämplas klara inom loppet av en vecka.

3. Vi har nu nått till den fas i projektet som kan kallas väntans tider. Varför sker det ingenting efter detta kommunala race? Frågorna börjar ställas, eftertanke och besinning börjar breda ut sig.

4. Visionerna har landat, de har nått ner till marknivå. Var och en kan nu med egna ögon se vad som erbjuds från Kina i de tillfälliga utställningslokaler som ordnats i Bombardier. Har visionerna kraschat eller mjuklandat? Svaret ligger hos dig själv och i ditt eget öga när du sett vad som erbjuds. Är detta globaliseringens välsignelser som nått Kalmar?

KASTLÖSA

En julklapp som gör nytta för Öland är den du skänker via bankgiro till Kastlösa Stiftsgård.

HOTAD BOV

Maken till fräckhet får man väl leta efter. En 57-årig brottsling från Öland kräver att få bo på hotell med god standard, TV, internet, DVD och god mat, för att han skall känna sig i säkerhet från sin hotfulla skurkkompisar. Han skall förstås inte betala själv utan det skall skattebetalarna göra. Om dessa herrar gangsters internt ger varandra på moppo vad kan det intressera vanliga hederliga ölänningar, vi kunde inte bry oss mindre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons