Annons

Visbyfärjan och ÖTAB

Ledare • Publicerad 22 juni 2007

Det roligaste som hänt den öländska turistnäringen på år och dag är färjan till Gotland från norra Öland, allt högtidligen invigt med pompa och ståt på onsdagen. Borgholms kommun har satsat ordentligt och gjort i ordning den nedgångna hamnen i Nabbelund på ett förnämligt sätt, snabbt har det gått och utan krångel, ägandefrågan löstes elegant, så kan också en kommun agera när den fungerar bra.

Det är naturligtvis många som har jobbat på ordentligt för att få den efterlängtade färjelinjen till stånd, men om Ölandsbladet får utpeka en politiker, som envist och under många år strävat för denna färjelinje så är det Eddie Forsman (m) – en ros till honom en dag som denna.

Annons

Och en ros också till Rederi AB Gotland, som vågar satsa.

När Ölandsbladet i nyhetsartiklar belyser ÖTAB:S verksamhet (ÖTAB är alltså det öländska turistbolaget) så är det naturligtvis inget uttryck för illvilja från tidningens sida, om nu någon skulle tro det. Snarare antyder väl mångfalden av artiklar den centrala roll som ÖTAB spelar för Öland. När ett företag, en organisation eller en sammanslutning av vad slag det vara må helt plötsligt utsätts för en rad av negativa artiklar, som skett i detta fall i alla de lokala tidningarna, är kanske inte felet att finna i själva nyhetshanteringen; måhända lite självrannsakan borde ligga närmare till hands.

POLISMORDET

Polismordet i Nyköping visar åter hur brutalt farligt samhället blivit och under vilken stress dagens poliser måste arbeta. Gärningsmannen var en ”känd vansinnesmördare”, som naturligtvis befann sig på fri fot i detta land, som kan kallas kriminalvårdens Absurdistan. Samtidigt som detta mord skedde har den översta polisledningen i rikspolisstyrelsen lanserat en ny polisuniform, en slags mysdress, som skall vara mindre auktoritär än den nuvarande. Vad dagens poliser behöver är inte nya lekiskläder utan bättre beväpning, bättre skyddsutrustning, avancerad spaningsteknologi, snabbare bilar och de behöver bli fler.

Till sist, en glad midsommar på er, alla firare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons