Annons

VIndkraft – vad gäller?

Ledare • Publicerad 19 januari 2009

För inte så länge sedan presenterades stora planer på en öländsk vindkraftsatsning, som skulle komma att uppgå till två miljarder kr; till detta skall läggas en ny elkabel under Kalmarsund för att göra satsningen möjlig.

I Hallnäs planerades för fem nya, stora vindkraftverk.

Annons

I Kastlösa, där det redan finns  en betydande vindkraftpark, var avsikten att ett äldre, nu uttjänt vindkraftverk skulle ersättas med ett nytt.

Av allt detta har det inte blivit någonting. Det är nej över hela linjen.

Militära invändningar som att vindkraftverken stör radarinstallationer har aldrig betytt det minsta tidigare, men nu tas sådana invändningar på fullt allvar och leder till vindkraftstopp.

Vindkraften har varit ett energislag att räkna med i snart 20 år, men än finns det ingen övergripande plan för hur vindkraften skall lokaliseras på Öland. Man står undrande inför denna tröghet att få någonting klart.

Det är inte rätt mot kommunerna, mot vindkraftintressenterna och inte heller mot alla som bygger och bor på Öland och mot dem som skall till att bygga att allt skall vara så här lealöst- ingen vill ju riskera att bygga i ett område där det kan komma att anläggas en bullrande vindkraftpark.

Hatbrott

I lördags hölls en demonstration mot Israel i Kalmar; arrangörer var ledande socialdemokrater. Till allmän förfäran förekom nazistsymboler som hakkors i demonstrationen - hakkorsen parallellställdes med Israel, vilket inte är annat än hatbrott. Åklagare bör här ta ett initiativ på egen hand.

Ölandsbladet instämmer till fullo i vad redaktör Rolf Asmundsson i Östran skriver om detta oerhörda tilltag:

”... att jämföra staten Israel med Nazityskland är inte bara en grov skändning av en trots allt demokratisk stat utan till på köpet fullständigt historielöst.

Det är lika befängt som att påstå att kritik mot Israel är ett utslag av antisemitism.

Annons

Den sorgliga jämförelsen med Nazityskland gjordes vid fredsdemonstrationen i Kalmar i lördags där det också från talarstolen uttalades orden ”Aldrig fred med Israel”.

Den sortens fredsyttringar är inte det plågade palestinska folket betjänt av.”

Blunda

Den nya belysningen på Ölandsbron stör en kvinna så till den milda grad att hon blir alldeles yr i huvudet när hon kör över. Vägverkets rekommendation till kvinnan är att hon kan blunda. Ja, passagerarna kan förstås blunda, men rekommendationen kan väl inte gälla föraren...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons