Annons

Vilken skola har man beslutat om?

Ledare • Publicerad 20 november 2013

Mörbylånga kommun har tagit beslut om en ny skola för elever från förskolan upp till årskurs sex i Färjestaden.

Eller har man det, egentligen?

Annons

Politikerna måste nog vara mer styrande i sina beslut för kommunens tjänstemän.

För visst är det väl en ny kommunal skola till gagn för alla skolbarn från förskolan upp till årskurs sex som ska byggas?

Lokaltidningarna skriver mycket om våra större skolor i Mörbylånga, Färjestaden och Borgholm. Det ska de göra också. Med personal och elever är dessa skolor tillsammans med Guldfågeln våra största arbetsplatser vi har på Öland.

I veckan fick barn- och ungdomsutskottet i Mörbylånga kommun ett vänligt brev från två föräldrar i Färjestaden.

Brevet innehöll en undran om hur politikerna hade tänkt fördela barnen till de bägge skolorna i Färjestaden och ett påpekande om fördelarna med att samla elever från förskolan upp till årskurs två på en skola och de lite äldre barnen på den andra.

På den första frågan tror jag att brevskrivarna får ett direkt ”njae”, från politikerna. Det är nämligen det svar som jag själv och tidningens reportrar fått då vi ställt frågan till skolpolitiker. Hur eleverna ska delas upp är alltså inte bestämt.

Ölandsbladets Malin Edeborg ställde samma fråga till M-sektorchefen Ann Willsund om hur skolan skulle utformas och fick till svar att ”uppdraget från politikerna är att göra en förskola till årskurs 6-skola”.

Beslutet om ytterligare en skola i Färjestaden var nödvändigt, antingen om det handlade om en kommunal sådan eller en friskola. Den gamla skolan klarar helt enkelt inte att ta emot fler elever.

Men stopp och belägg nu innan tjänstemännen sätter spaden i jorden!

Visst måste det vara bättre att samla de yngre barnen på en skola och de äldre på en annan?

Annons

Det borde bli billigare och mer praktiskt.

Äldre elever behöver specialsalar för till exempel hemkunskap och slöjd.

Yngre barn har andra behov än äldre när det gäller gungor och lekställningar på skolgården.

Två skolor för elever ända från förskola till årskurs sex, innebär förmodligen att både elever och lärare behöver förflytta sig flera gånger per dag mellan skolorna. Detta för att lärare ska kunna undervisa i de ämnen de har behörighet i och eleverna för att få undervisning i rätt skolsalar. Fågelvägen är det drygt 1,5 kilometer mellan Färjestadens gamla skola och den som ska uppföras vid Färjehallen, med buss lite längre.

Ett tydligt besked från politikerna om vilken skola det är som ska byggas efterfrågas.

Och ett klokt besked vore att föredra.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons