Annons

Victoriadagen i svår kris...

Ledare • Publicerad 15 mars 2006

Den rubriken har ni aldrig sett i en enda tidning, och ändå har evenemanget pågått i snart 30 år. Det blir bara större och större och hur många hundra tusen besökare som Victoriadagen i Borgholm attraherar låter sig väl inte mätas längre.

Snart kan det till och med vara dags att bygga ett museum över Victoriadagen för att minnas de gångna åren, de roliga tilldragelserna, alla fina artister och gräddan av alla våra idrottsmän/kvinnor, de som fått Victoriastipendiet.

Annons

Varför löper Victoriadagen på, från ena året till det andra och lägger succé till succé? Varför är det inte en ständig kris och rop på kommunala pengar och eu-bidrag, som för Salve i Kalmar, Kalmar slott och Borgholms slott?

Kan det ha någonting med att göra att Victoriadagen arrangeras av ett proffs, Kay Wieståhl, som lägger ner sin själ i evenemanget, och inte av en hoper politiker som tror att de också kan vara nöjesarrangörer plus alla andra roller de ikläder sig.

Salvestaden i Kalmar befinner sig i konstant pengakris, Borgholms och Kalmar slott likaså. Gemensamt är att de drivs av bolag som ägs av och drivs av kommunala politiker, vilket tycks skapa vägar, vilka leder rakt mot pengaslukande svarta hål. Osvikligt är det så.

När konserterna på Borgholms slott arrangerades av två privata nöjesproffs, Agne Olsson och Thomas Nordlund, skapades vinster, slottet försörjde ett par familjer och gav dessutom ett överskott till Ölands Hembygdsföreningar.

Privatisera driften av slotten och av Salvestaden.

Judehat

Det är ruskigt att antisemitismen fortfarande har ett så starkt grepp om tänkandet och att fördomarna fortfarande frodas så i befolkningen - var fjärde kan inte tänka sig en jude som statsminister, till exempel. Värst tycks antisemitismen vara bland muslimer, vilket väcker oro. Att svenska medborgare inte kan bära Davidsstjärnan, att de blir mobbade i skolorna, hotade i tunnelbanan och får brevlådorna sprängda är en skam för Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons