Annons

Vettlös belysning förstör Ölandsbron

Ledare • Publicerad 22 december 2008

Detta är vägverkets motiv för den trafikfarliga belysning som nu monterats upp på Ölandsbron:

”För att uppnå minskade service- och underhållskostnader, lägre elenergiförbrukning och minskade koldioxidutsläpp kommer Vägverket från och med måndag den 15 december att påbörja provmontage av belysning på låg höjd på Ölandsbron. Ett sätt att undersöka alternativ till nuvarande belysning.”

Annons

Ingen kan påstå att Ölandsbron är det största kvalitetsbygget i Sverige, tvärtom är väl bron ett fuskbygge, som inte ger många pluspoäng till sin konstruktör, men en sak är alla ense om: en vackrare bro finns inte. När de milda ljusen tänds på de 10 meter höga stolparna bildar bron en smäcker ljusbåge, som i arkitektonisk skönhet inte har någon motsvarighet - Ölandsbrons ljusbåge i kvällsljus måste också vara ett av landets mest fotograferade motiv och kanske Ölands vanligaste vykort. Att inte skydda och K-märka denna öländska turistattraktion är rent kulturfientligt. Men myndigheterna vägrar. Den som skriver dessa rader har försökt få Ölandsbron med dess belysning K-märkt. Det bara viftas undan.

Nu fullbordas Vägverkets förstörelsearbete med dessa fula, trafikfarliga neonrör, som skruvats fast på broräcket i ögonhöjd. De nya neonören sitter tätt och blixtrar i ögonen på bilisterna; man blir ljusbländad på var tionde meter och man undrar hur man skall kunna ta sig över bron i denna intermittenta blixtbelysning när den monterats upp längs den sex kilometer långa sträckan.

Detta är, förutom att det är extremt fult och förstör en vacker bro, också mycket trafikfarligt.

De nya lamporna måste bort och sedan får det kosta vad det vill att laga brons originalarmaturer.

De båda Ölandskommunerna borde omedelbart skriva till Vägverket och tala om att detta är vår bro, så här vill vi inte ha det, förstör inte vår finaste turistattraktion!

Nu för tiden kan man göra de mest dumma saker med hänvisning till koldioxiden, men det begriper alla att Ölandsbrons ordinarie belysning inte har det minsta att göra med en global uppvärmning, som kanske inte ens existerar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons