Annons

Vårdstiftelsen har stor betydelse

Ledare • Publicerad 29 november 2013

Vårdstiftelsen är bland det bästa som hänt Borgholms kommun, ja på senare år också hela Öland.

Och samtidigt bland det mest tragiska.

Annons

Vad hände med välfärdssamhället?

När blev det nödvändigt att samla in pengar genom begravningar, kollekt och månadsdonationer, för att upprätthålla vården?

I veckan donerade Stiftelsen för vård och omsorg i Borgholms kommun bland annat en mekanisk ventilator till nytta för människor med andnöd, att användas av Borgholmsambulansen. Det handlar om en investering på drygt 130 000 kronor.

Sedan Vårdstiftelsen började sin verksamhet för tolv år sedan har nära två miljoner kronor samlats in och som sedan kommit ölänningarna till gagn i form av bland annat defibrillatorer och blodscanners till sjukvården och värmekamera till räddningstjänsten.

En stor del av vårdstiftelsens inkomster kommer in i samband med begravningar, men det finns också de som varje månad för över pengar till stiftelsens konto. Det blir på något sätt en egen livförsäkring.

Den som varje månad lämnar sitt lilla bidrag till stiftelsen ser det som en möjlighet att skapa bättre vårdförutsättningar för sig själv och sina närmaste. Det blir så att säga en skatt där givaren verkligen vet att pengarna kommer sjukvården och räddningstjänsten till gagn.

Och vem kan liksom säga nej till en sådan sak när insamlingsbössan skramlar framför dig?

Men jag kan någonstans ändå inte låta bli att tycka att det känns lite, ja, tragiskt.

För visst borde väl skattepengen hjälpa alla? Visst borde den säkerhetsställa vården och räddningstjänsten?

Tyvärr är det alldeles uppenbart så att Vårdstiftelsens donationer spelar en roll. Det kanske bara är en droppe i havet, men den som donerar sin slant vet i alla fall vilket hav den hamnar.

Annons

Nu går landstingets pengar till bland annat till KLT, folkhögskolor och grön terapi. Någonstans undrar jag om alla de pengar som vårdstiftelsen samlar in kan ses som någon slags protest mot landstinget?

Borde mer pengar gå till den direkta vården i stället för till bussar som ända inte går på Öland och med ett biljettsystem som är dyrt men kasst, underliga utbildningar som sällan leder till jobb och trädkramarhälsa?

Jag vet inte, kanske?

Men jag är säker på att Vårdstiftelsens arbete för vård och räddningstjänst på Öland har stor betydelse idag.

Tack för att ni finns!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons