Annons

Valtempen höjs – och Gunilla på väg till riksdagen

Ledare • Publicerad 29 november 2013

Valtemperaturen höjs så sakteliga.

Partierna presenterar sina listor och snacket går.

Annons

I veckan var centerpartiet på banan. Hans Sabelström ska leda deras styrkor i södra kommunen, i norra kommunen tycks det bli en spännande valfight mellan tidigare kommunalrådet Stig Bertilsson, etta på listan och nuvarande kommunalrådet, Lisbeth Lennartsson, tvåa på listan. Här gäller det för partiets anhängare att använda sin möjlighet att kryssa, så ”rätt” kandidat vinner. Återstår att se om den som vinner den interna partikampen också blir den som leder kommunens väl och ve de fyra åren efter valet.

I Mörbylånga gör moderaterna ett byte redan vid nyår: Henrik Yngvesson tar över som kommunalråd efter Kent Ingvarsson och kommer därmed också att leda partiet mot valet. I Borgholms kommun fortsätter Eddie Forsman fram till valet, även om det finns interna röster som tycker att man även här borde göra klart med ny ledare tidigare. Det såg ut som en tanke att Marcel van Luijn var Eddie Forsmans stand-in i samband med presskonferensen om den stora bredbandssatsningen i veckan...

I helgen fastställs socialdemokraternas riksdagslista i Blomstermåla.

Gunilla Johansson från Öland blir, om stämman går på valberedningens förslag, fjärde namn på listan efter Håkan Juholt, Lena Hallengren och Krister Örnfjäder. Det i sin tur torde innebära att Öland ånyo får en egen röst i riksdagen. Gunilla kan följa en stolt linje med öländska företrädare, som Fritz Börjesson (C), Marianne Jönsson (C) och Agneta Ringman (S). Oavsett parti är det bra att Öland får en egen röst i den högsta bestämmande församlingen.

Självklart kan man inte bara syssla med bypolitik på riksdagsnivå, men chansen att frågor som berör öländska förhållanden lyfts fram på ett bättre sätt, den ökar ju betydligt.

Den 14 september 2014 är dags att gå till valurnorna för att välja våra representanter till kommunerna, landstinget och riksdagen.

Men det är ett val innan dess också.

Ett val som än så länge varit lika anonymt som kyrkovalet brukar vara.

Den 25 maj 2014 är det nämligen val till Europaparlamentet.

Öland röst i Bryssel, Anna Hedh (S) och övriga politiker kommer att få ett styvt jobb att öka intresset för det valet. När Anna härförleden skulle prata i Visby om varför man ska bry sig om EU kom det inga åhörare alls. Frågan är vilken dundermedicin som ska till för att väljarna ska engagera sig?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons