Annons

Valets frågor på Öland

Ledare • Publicerad 11 september 2006

Det svåra med att vara väljare i kommunalvalen på Öland är kanske att de gängse politiska partierna, centern, moderaterna, folkpartiet, socialdemokraterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet alla är mycket hyggliga partier, som vill det bästa för Öland, med ganska likartade metoder, som blott skiljer sig åt i detaljer. Partiernas företrädare är i allt väsentligt trevliga, kunniga, sympatiska män och kvinnor, vilka offrar en stor del av sin fritid på politiskt engagemang.

Dessa fritidspolitiker är demokratins själva urcell och utan dem skulle samhället inte fungera.

Annons

I Borgholms kommun får de inte ens fullt betalt för bilresan till kommunfullmäktige utan ligger långt under den statliga normen. Fullmäktigearvodet ger inte många kronor per timme utan kan mest ses som en förlustaffär, och i Borgholm utgår visst inte något arvode alls, om vi minns rätt.

Den som har lyckan att bli kommunalråd får en ganska modest lön och i Borgholm måste en universitetslektor eller en lantmäteriingenjör gå ner i lön för det kommunala förtroendeuppdraget; ungefär likartat är det i Mörbylånga.

Så det kan inte vara pengarna den strävar efter som engagerar sig politiskt på Öland.

Kanske har vi lyckan att på denna ö ha kvar de sista politiska idealisterna; det kan vi vara glada och stolta över.

Sålunda är det inte lätt att vara väljare på Öland. Vilket parti skall en ölänning rösta på och vilka är kommunalvalets stora frågor?

De frågor där det hettat till ordentligt är väl högstadium eller inte i Färjestaden och kanske frågan om Öland som en kommun. Annars är den allmänpolitiska debatt som fördes i Löttorp förra veckan betecknande för det goda samarbetsklimatet; där diskuterades behovet av goda skolor, god äldreomsorg, polis i Löttorp, kamp mot otrevliga alger i Östersjön samt att hela Öland skall leva. Vilken ölänning vid sina sinnens fulla bruk skulle vara emot sådana goda förslag; när slutligen vänsterpartiet också vill ha fler kapitalister på Öland, det vill säga fler företagare, är, kan man säga, den politiska harmonin fulländad - alla sjunger klockrent i samma kör.

I debatten mellan Persson och Reinfeldt i TV på söndagskvällen slog det emellertid gnistor så den som ville se nåt mer sinneslugnande tvingades zappa över till maffiaserien Sopranos.

11/9

Den 11 september är en sådan dag som för alltid ändrade människors medvetande genom att ingravera ett outplånligt spår. Det är ett datum av samma världshistoriska betydelse som den 1 september 1939. USA befinner sig sedan 11/9 år 2001 i krig, president Bush säger det nästan i varje tal han håller, men världen tycks vara omedveten om förhållandet. Det mesta som USA gör måste tolkas i ett krigsperspektiv.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons