Annons

Våga stå för sin sak

Ledare • Publicerad 18 maj 2009

Att vara feg är normalt och allmänmänskligt. Därför är det speciellt roligt när en människa visar prov på civilkurage. Som den direktör som sade upp sig när han inte fick som han ville. Företaget behöver varsla och han förespråkade att de anställda skulle gå ner i tid så att alla fick behålla jobbet.

Verkställande direktören på verkstadsföretaget Örnalp Unozon i Örnsköldsvik tyckte att företaget varslat tillräckligt. 25 man hade redan sagts upp. När ytterligare 35 man skulle varslas vägrade vd Mats Melbin göra detta och sade upp sig själv.

Annons

Koncernen har nu tillsatt in en ny vd hos Örnalp Unozon. Det är ju snabbt gjort i dessa tider.

För många år sedan var det en verkställande direktör som kämpade för att behålla jobben här i en grannkommun, när företagsledningar tvärtom flyttar produktionen utomlands till länder med billigare arbetskraft. Han fick lämna företaget på grund av sin inställning. Men han vägrade ge sig och fick snart arbete på en industri som delar hans grundvärderingar.

Man kan undra om vd:n i Örnsköldsvik är unik? Hans uppsägning väckte en rejäl mediastorm på fredagen. inom loppet av några timmar fanns han omskriven i snart varenda tidning i landet.

Det fanns en gång en rektor som sade upp sig när kommunen lade ut ett sparbeting. Denna kvinna fick snart nytt jobb eftersom hon visade prov på var hon stod. Hon vägrade leda den skola där klasserna skulle bli allt för stora på grund av besparingar. Tänk om fler satte klacken i backen och sa ifrån när gränsen är nådd. Fast då behövs så kallade ”dra-åt-skogen-pengar“, en rejäl slant på ett bankkonto. För det är inte lätt att vara kaxig om det inte finns mat på bordet, om lönen alltid är slut veckan för den 25:e.

Högre straff för mord

Straffet för mord skärps enligt ett beslut i riksdagen och det var inte en dag för tidigt. Tidigare var det längsta tidsbestämda straffet tio år. Nu blir det istället 18 år. För mord kan även fortsättningsvis utdömas livstid. Dessutom skärps straffet för dem som är under 21 år och dödar en annan människa. Tidigare var straffet högst tio år men nu blir det fängelse i upp till 14 år för brottet.

Nu blir det lättare för domstolarna att döma till fängelse i proportion till brottets karaktär. Fast faktum kvarstår alltid för offret. Döden är oåterkallerlig. Hur grovt och kallhamrat mordet än begicks eller med vilken typ av utdragen dödsångest offret mötte döden.

Tio år för mord innebär i praktiken sju år i fängelse. Det är för kort tid i fängelse och är ett hån mot offer och dess anhöriga. Nu blir det möjligt att utdöma straff mellan 10 och 18 år och det var ett verkligt bra beslut av riksdagen på torsdagen. Inte minst med tanke på att ett prejudikat i Högsta Domstolen för ett par år sedan gjorde det svårare att döma till livstid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons