Annons

(v) lever farligt, åker ur?

Ledare • Publicerad 24 augusti 2006

Opinionsmätningarna kommer tätt dessa dagar - två trender är klara : moderaternas uppgång och vänsterpartiets nedgång. Detta är för övrigt tendenser som infångades i Ölandsbladets stora opinionsundersökning som presenterades i juni.

Enligt den senaste mätningen från Temo ligger nu vänsterpartiet under fyraprocentsspärren, vilket, om detta också blir valresultatet, kommer att leda till ett helt nytt politiskt landskap; det är slut med med socialdemokratins långa maktinnehav och partiet tvingas för första gången i sin egenmäktiga historia att också lyssna till den andra halvan av befolkningen, den som inte röstar på det socialistiska blocket. Vi skulle få en mer normal parlamentarisk situation, mer civiliserad och demokratisk där partierna måste visa hänsyn och lyssna till varandra. Av detta skulle det följa bättre beslut.

Annons

För övrigt är det nästan ofattbart att socialdemokratin kan ta så lätt på det faktum att 1.5 miljoner människor av en eller annan anledning saknar jobb, att mer än hälften av invånarna i vissa segregerade bostadsområden måste leva på bidrag, att vi inte jobbar fler timmar tillsammans i dag än vad vi gjorde i början av 1970-talet.

Helt obegripligt är också det schabbel och den röra som de borgerliga partierna lyckats skapa kring det enkla kravet att avskaffa fastighetsskatten.

Ölandsbladet föreslår två saker:

1. Ta bort fastighetsskatten genast.

2. De skatteintäkter som därvid bortfaller kompenseras genom besparingar. Till exempel genom att alla de helt onödiga myndigheter som tillkommit sedan 1994 läggs ner. Börja med den bisarra inrättning som kallas Djurskyddsmyndigheten.

Tung-viktare

Hur en tidning (Barometern) kan kalla en politisk debatt med Lublin för ”politiskt tungviktsmöte” är svårt att förstå. Ett sådant möte borde väl mer karaktäriseras som gyttjebrottning.

Arkeologidag

På söndag är det den stora Arkeologidagen. Då bör alla makthavare i Kalmar förses med dumstrut och ställas ut för att skämmas i Stadsparken.

Citat:

Annons

”Den socialdemokratiska tillväxtkongressen ledde inte till något. Orsaken till det är samarbetet med (mp) och (v), två partier som i princip är emot tillväxt. Socialdemokraterna måste vända sig mot mitten för att skapa långsiktiga lösningar.”

Jan Nygren, tidigare vice statsminister, nu vice VD i SAAB, i den nya boken Sanningen om Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons