Annons

Två tjejer hot mot hela LO

Ledare • Publicerad 9 februari 2007

När den s-märkta tidningen Östran jämför den fackliga striden om salladsbaren i Göteborg, en del säger det fackliga övergreppet, med Mörekonflikten i Kalmar län år 1928, är det att driva den historiska parallellen så långt att den brister; ja, det blir löjligt. Under Mörekonflikten handlade det om fattiga statare med stora familjer boende i dragiga och lusiga statarlängor på storgodsen i Södra Möre – de ville nu ha bättre villkor och kollektivavtal. Bönderna sade nej, men inte till bättre villkor, utan till tvånget att skriva på kollektivavtal. Detta var en klassisk strid mellan kapital och arbete, en marxistisk klasskamp vid en avgörande historisk tidpunkt under det moderna samhällets framväxt.

På inget sätt kan denna klasskamp på 1920-talet jämföras med att en ung tjej med entreprenöranda år 2007 startar en salladsbar med en eller två anställda, också unga tjejer. Man blir direkt förfärad när man ser att de unga, pigga tjejerna i salladsbaren bevakas av sex biffiga LO-ombudsmän. Som scener ur Sopranos. Ingen av tjejerna vill ha kollektivavtal, de villkor som salladsbaren erbjuder, lönenivå och försäkringar, är till och med bättre än vad LO kräver. Hur kan samhällets fundament skakas av denna unga tjej? Den som inte vill ha kollektivavtal måste väl ha en rätt att stå utanför – vi har en negativ föreningsfrihet också. Hur kan det vara i överenstämmelse med lagstiftningen att så trakassera en företagare?

Annons

ALLA TYCKS SÄGA NEJ

Ingen tycks vilja ha Ansvarsutredningens storregioner. Inte Blekinge, inte Jönköping, inte vi i Kalmar län, inte heller s-politikern Lars Stjernkvist.

”Jag säger nej till storregioner av demokratiska skäl,” skriver den förre partisekreteraren (s) i en debattartikel i DN.

SÖDVIKSMORDET

Mordet i Södvik i somras kunde ha undvikits om mannen fått adekvat psykiatrisk vård, men det fick han inte konstaterar socialstyrelsen i en mot landstinget i Värmland förödande kritisk utredning. Men vem har då ansvaret för bristerna?

Ingen.

Ingen har någonsin ansvar för någonting i detta land.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons