Annons

Turistbyrå vid brofästet

Ledare • Publicerad 18 november 2013

Ölands turistbyrå flyttas, från Färjestaden till Borgholm.

Med de alternativ Ölands kommunalförbund hade att ta ställning till så är det kanske kortsiktigt den bästa lösningen, i alla fall ekonomiskt.

Annons

Att betala över en halv miljon kronor i årlig hyra för lokalerna vid Träffpunkt Öland hade inte varit rimligt, med det måttet turistverksamheten har på kostymen 2014.

Den så kallade Mittpunkten i Borgholm, vilken av många fortfarande beskrivs som gamla turistbyrån, hade annars stått i det närmaste tom och övergiven 2014.

Men lösningen är temporär. Från 1 maj ska de bägge Ölandskommunerna erbjuda en mer långsiktig lösning för den öländska turistbyråverksamheten.

Enligt Mörbylångas kommunalråd, Kent Ingvarsson, är de bägge Ölandskommunerna överens om att den grundläggande turistinformationen ska ligga i Färjestaden och så nära brofästet som möjligt.

Och det finns bara pengar inom Ölands kommunalförbund för en turistbyrå.

Det är i sådana lägen som ön känns väldigt avlång.

För visst blir det en hård nöt att knäcka för de två kommuncheferna, Christina Madeling i Borgholm och Monica Högberg i Mörbylånga, vilka har fått uppdraget att sy ihop lösningen.

Borgholmsalternativet under januari-april är förstås inget som kommer att nyttjas av besökare till södra Öland. De lär knappast fara upp till Borgholm och sedan söderut till Alvaret och Långe Jan.

Hamnen i Färjestaden nämndes initialt som ett alternativ, men där lär parkeringsmöjligheterna sätta sina begränsningar. Som trafiksituationen såg ut 2013 så finns det inte utrymme för så värst många fler husbilar och husvagnar.

Ölands Köpstad har lediga lokaler och goda parkeringsmöjligheter. Kanske skulle de danska ägarna kunna tänka sig att sänka hyran rejält för att få en ny dragmagnet?

Annons

En befogad fråga är ju hur långt söderut en turistande familj är berett att åka, för att sedan styra kosan mot sin hyrda stuga i Byxelkrok eller Vedborm?

Dåvarande djurparksägaren Boris Bravin öppnade för många år sedan tanken om att turistbyrån skulle kunna ligga i anslutning till Ölands Djurpark. Kontroversiellt kanske, men onekligen med ett geografiskt bra läge vid brofästet.

Turistbyråer har inte samma betydelse idag som för bara tio år sedan, men spelar fortfarande en roll för ett stort besöksmål som Öland.

För visserligen kommer du långt när det gäller att inhämta turistinformation på nätet. Men så långt har inte utvecklingen kommit så att du till exempel kan hämta ut dina nycklar på nätet, till den gamla sjöboden du hyrt över sommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons