Annons

Trådlöst fiasko blir dyrt

Ledare • Publicerad 25 januari 2006

 Det trådlösa bredbandsfiaskot i Kalmar län kan bli dyrt för regionförbundet och för oss skattebetalare.

Accelerated Wireless som företaget heter har hittills investerat 100 miljoner kr i projektet och ingen kan väl förvänta sig att företaget bara tar hatten och går därför att regionförbundets Anders Åkesson kliver in i rummet och säger ”exit”. I en liknelse säger Åkesson att precis som i alla andra avtal, till exempel äktenskap, finns det även i avtalet med Accelerated en exitparagraf. Åkessons liknelse är korrekt, men på ett helt annat sätt än han förmodligen avser, nämligen på så sätt att äktenskapsskillnad oftast är ruinerande, och det för båda parter.

Annons

Vad hela denna årslånga högteknologiprocess visar är att politiker och tjänstemän måste sluta leka teknikexperter. När Ölandsbladet ifrågasatt projektet har vi blivit närmast idiotförklarade av de så kallade ”riktiga experterna”, de som står till politiskt förfogande.

Det händer nu så mycket inom datorteknik, internet, bredband, telefoni och programutveckling att det är nästan omöjligt att veta vart det skall ta vägen; det kommer nyheter en vecka, nästa vecka är dessa föråldrade. Det ringer ett otal bredbandsbolag i telefonen och erbjuder olika lösningar.

Vi kan alla ta det lite lugnt, luta oss tillbaka och låta denna spännande marknad komma till oss. Vi behöver inte rusa efter den.

Och under tiden pågår den långsamma, men trygga kabelnedläggning som Ölandskommunerna hållit på med i flera år.

Sist återstår frågan: Vem tar ansvar för 100-miljonersfiaskot. Någon? Nej, ingenting här och ingenting där. Vad tyst det blev.

Kåreholm

Räddningskryssaren Kåreholm drogs till Öland och här startade en allvarlig vanvård av denna vackra båt, har Ölandsbladet berättat. Till de berörda vill vi säga, skäms och ställ till rätta vad ni försummat. Spika i bordläggningen på en båt, det var det värsta!

Kyrkan

Till ny ärkebiskop efter K G Hammar föreslås hans lesbiska syster. Bra förslag eftersom det för all tid skulle splittra svenska kyrkan i grunden och kanske skapa något nytt och mera livskraftigt. Har pastor Åke Green möjligen en synpunkt i ämnet?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons