Annons

Time out i Färjestaden

Ledare • Publicerad 29 juni 2011

Var tar alla skattemiljoner vägen som flyter in till Mörbylånga kommun i och med all inflyttning till Färjestaden?

Det är en fråga som hörs allt mer.

Annons

Nya inflyttade betyder mer skattemedel till kommunkassan. Så har det hetat. Ivern över att få fler barnfamiljer att flytta till Mörbylånga kommun och framför allt Färjestadenområdet har varit i totalt fokus för både politiker och tjänstemän.

Det har gått över styr.

Vi som bor i Färjestaden efterlyser en time out. Se först och främst till att ta hand om de som redan bor i Färjestaden!

Från mäklarhåll talas det om ett trendbrott. Där det tidigare kunde vara mellan tio och tjugo familjer på husvisningar i Färjestadentrakten är det nu två-tre.

Säkerligen spelar förändrade lånebilder en stor roll. Men tänk om de är så, att ryktet från Färjestaden faktiskt har spridit sig över till andra sidan bron, ryktet om att Mörbylånga kommun blivit fartblinda?

En snabb kik på den senaste detaljplanen över det som ska bli ”ännu nyare” Färjestaden ger vid handen att det är handel och bostäder som prioriteras. Men var kommer barnen in?

Ingenstans finns en lekplats eller näridrottsplats.

Lite typiskt också för Färjestaden just nu.

Det är kanske engångsföreteelser, men det är förstås ingen bra miljö för någon med 60 förskolebarn på tre anställda.

En nybyggd skola är redan för liten. Hur är det förresten möjligt att räkna så fel? Byggnationen som från början skulle kostat 30 miljoner kronor slutade till sist på 73 miljoner.

Annons

Nästa år räcker inte skolan till, Torslunda skola kan byggas ut för att avlasta. Och då ska vi ändå ha klart för oss att det är nu de riktigt stora barnkullarna kommer i Färjestaden.

Det där gäller också för idrottsföreningarna. Mörbylånga kommun har idag inte en enda timme ledig i Färjestadens sporthallar, dit förutom innebandy också friidrottarna och de yngsta fotbollsspelarna hänvisas.

Än en gång, det är nu de stora barnkullarna kommer!

Det finns ännu ingen statistik, men känslan är att antalet brott i Färjestaden ökar. I poliskretsar beskrivs Färjestaden numera som en förort till Kalmar, med en ökad problematik av narkotika.

Härom året sprängde polisen en ung knarkliga i Färjestaden, vilken sålt narkotika mitt i villaområdet. Polisen beslagtog då ”kundlistor” fyllda med telefonnummer. Det finns alltså stor anledning för föräldrar att vara oroliga för vem deras tonåringar har kontakt med.

Vi måste lägga pusslet rätt från början. Erbjuder vi våra barn en vettig barnomsorg och skolmiljö? Stimulerar vi våra ungdomar med aktiviteter, ger vi dem möjligheter till idrott och kultur?

Om vi så bara tvekar det minsta i våra svar, då måste vi rannsaka oss själva.

Och då kan skattemedel användas bättre!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons