Annons

Ta det lugnt med Vodkan!

Ledare • Publicerad 31 januari 2008

”Regeringen avser att minska statens ägande i företagen Nordea, OMX, SBAB, TeliaSonera, Vasakronan och Vin & Sprit. Dessa bolag verkar idag på marknader som är helt kommersiella och präglas av fungerande konkurrens.”

Detta meddelade regeringen den 14 december 2006. Det var då. Nu är det nu. Och åtskilligt har hänt. Det mest dramatiska som skett är de stora börsfallen världen över och den finansiella oron utlöst av bostadslånekrisen i USA. Världsekonomin står och väger och man vet inte vart det bär hän – kanske ner i djup recession, vem vet.

Annons

En klok regering måste i sitt agerande ta hänsyn till sådana realiteter, en klok politiker är pragmatisk, det vill säga ser till konsekvenserna av sitt agerande. Därför är det obegripligt att den borgerliga regeringen fortsätter utförsäljningen av de statliga företagen som om ingenting har hänt. Det är svenska folket som äger företagen och i dag får vi inte bästa pris, alla begriper det. Dessutom, låt oss ta Vin & Sprit med Absolut Vodka, en statlig kassako, en svensk framgångssaga i statlig regi. Det är väl ändå inte helt fel om inkomsterna från alkoholen tillfaller staten istället för privata intressen.

Ett annat alternativ som borde prövas av en regering som bryr sig om enskilt ägande är att skifta ut de statliga företagen till sina verkliga ägare – de svenska skattebetalarna. Nu skall pengarna gå till att betala av på statsskulden – ett nationalekonomiskt misslyckande på grund av politik skall finansieras med att vi säljer ut familjesilvret.

BÖDASKOGEN

Göran Persson har blivit ordförande i Sveaskog, som äger Bödaskogen på norra Öland. Den skogen vet nog Göran Persson inget om så Alrik Nilsson och de andra i hembygdsföreningen får ta och bjuda ner honom och skjutsa honom runt på skogsvägarna så att Persson får se hur fint det är och vilka fornminnen av världsklass Bödaskogen rymmer i till exempel Rosendal och Skäftekärr.

Inget ont om Göran Persson, han blir säkert bra, men var det verkligen nödvändigt att sparka den duglige Bo Dockered så ociviliserat? Detta var verkligen illa hanterat av Maud Olofsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons