Annons

Stasi-listan

Ledare • Publicerad 14 augusti 2007

På våren 1990 stannade det till en konstig liten bil utanför Ölandsbladets redaktion i Borgholm - putt, putt, putt lät den; och den tystnade med en liten hostning samtidigt som den släppte ut mängder av blå rök ur avgasröret. Motorn var en tvåtaktare. Det var den berömda östtyska bilen av märket Trabant som här för första gången kom till Öland. Bilen hade bensintanken placerad ovanpå motorn och skärmarna var formade av pressad hårdpapp, samma material som masonite.

Trabanten var det kommunistiska DDR:s teknologiska triumf, på en sådan bil kunde en DDR-medborgare få vänta i tolv år. In på redaktionen kom en glad DDR-medborgare. Äntligen fri sedan Berlinmuren fallit hösten innan.

Annons

– Jag har alltid längtat till Öland, velat se hur det ser ut. Nu är vi äntligen fria och kan åka ut, sade han.

Efter fotografering puttrade han iväg till norra Öland på sin första utlandssemester i full frihet. Ett moln av blå rök kom ur avgasröret och det luktade som när en mopedmotor överhettats. Kunde han ha förstått om någon talat om för honom att i det land han som fri medborgare besökte för första gången fanns det minst 900 personer som ville införa det hemska politiska system som han och 17 miljoner andra tyskar nu befriats ifrån.

De 900 svenska namnen finns på en lista som CIA överlämnat till Sverige, svenska medborgare som var uppgiftslämnare till DDR och Stasi; av dessa 900 var minst 50 säkra spioner. Den svenska säkerhetspolisen och regeringen, den nuvarande och den förra, anser att dessa svenska Stasispioner, skall få förbli skyddade och anonyma; ingen har heller åtalats utan samtliga verkar att ha fått amnesti. Varför?

Fotnot:De verifierade uppgifterna om 900 svenska meddelare till Stasi finns i den nya boken ”Kamrat Spion” skriven av Björn Cederberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons